Звездното сопрано Аида Гарифулина, която ще открие фестивала Opera Open на 25 юни от 21 часа на Античния театър, вече е в България. Тя бе посрещната от артистичния директор на Държавна опера-Пловдив Лучано ди Мартино с красив букет. Оперната прима ще остане три дни под тепетата. Тази вечер е репетицията ѝ с оркестъра на операта, а утре - концертът.

Гарифулина прави първите си сериозни стъпки на сцена едва 13-годишна, когато пее с Държавния симфоничен оркестър на Република Татарстан в рамките на програмата "Надарените деца на Татарстан". Става стипендиант на фонда на името на Шаляпин - "Най-добрият глас на годината". Учи със стипендия в Висшата школа по музика в Нюрберг, а после във Виенския университет за музика и изпълнителски изкуства.

Тласък в кариерата ѝ дава участието в конкурса "Опералия 2013", организиран от Пласидо Доминго. Печели го и пее с големия оперен ас на концерт в Пекин. Пее заедно с велики аргисти като Андрея Бочели, Хосе Карерас, Дмитри Хворостовски и др. Тя е под блясъка на прожекторите и заради това, че има едногодишна връзка с тенисиста Марат Сафин, от когото има дъщеричка - Оливия. Тя бе една от звездите на откриващата церемония на Световното първенство по футбол в Москва през 2018 г. заедно с британския певец Роби Уилямс.

Концертът ѝ с оркестъра на Държавна опера-Пловдив е под диригентството на маестро Диан Чобанов, съобщават от музикалната институция.

 

Фотография: Александър Богдан Томпсън