29 общински съветници са предложили удостояването на големия общественик Лука Станчев днес със звание Почетен гражданин на Пловдив посмъртно. 

Лука Станчев завършва физика в Софийския университет и работи в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Автор е на учебници и сборници със задачи по физика. Възрожденец по дух и радетел на българщината, неговата енергия е в основата на много родолюбиви дела. 

През 1996 г. възстановява пловдивския Граждански клуб, първата неправителствена организация в България, основана през 1863 г. След възстановяването му Клубът организира срещи и разговори с видни общественици и политици, инициатор на кръгли маси на различни теми. 

Клубът подкрепя и реставрацията на Джумая джамия през 2009 г. и Международния семинар за историята и архитектурата й. Организатор е на множество културни прояви в Пловдив. 

Лука Станчев изведе дейността на клуба и на Балканите. В Република Северна Македония заедно с община Пловдив организира първия на Балканите „Ден на Европ и Помирението” в Битоля. В Гърция повече от 10 години Станчев популяризира българските културно-исторически пачетници в района на Преспанските езера. Там се направи панихида на гроба на Цар Самуил – първата след 1000 години, заснета от БНТ. 

Лука Станчев съдейства заснемането на забележителния филм на Горан Благоев „Островът на цар Самуил”. Дейността на пловдивския Граждански клуб в Турция е особено активна. Той организира и извърши реставрация след 100 години на всички 40 икони от иконостаса на Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Клубът финансира и реализира и позлатяването на купола. Това  е единственият храм в Турция с такъв купол. 

Това е само малка част от инициативите, които Лука Станчев оглави. Той даде всичките си сили и знания, за да бъдат осъществени. В Пловдив трудно ще се намери подобна организация, която понякога доминираше в благородните си и родолюбиви дейности  над официалните държавни структури, посочват мотивите си членовете на Инициативния комитет за удостояването на общественика с титлата Почетен гражданин на Пловдив.