Проектът “Пеене на пръстени и наричане на китки”, финансиран от Национален фонд “Култура”, е на арторганизацията “Фолк Вижън”. Организацията реализира филм за народния обичай от панагюрско, с цел съхрахранение и популяризиране на културното нематериално наследство. 

Проектът “Пеене на пръстенини наричане на китки” бе одобрен и финансиран в края на 2021г от Национален фонд “Култура”, по програма "Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство/ сесия 2021", а общата стойност на проекта е 14 900лв. 

За организацията

“Фолк Вижън” ЕООД е частна организация, създадена през 2016 година от хореографа Петър Немски. Основната дейност на организацията е изучаване и представяне на традиционен и обработен фолклор, сформиране на групи и участие с тях в индивидуални и масови прояви, курсове и школи по народни танци, хореографии и допълнителни педагогически услуги. Организацията работи в сферата на културата, сценичните изкуства, танцово изкуство и любителско изкуство. „Фолк Вижън“ е единствената частна организация в община Панагюрище, която е призната и регистрирана, като културна организация, в Министерство на културата.

За проекта

Проектната идея е създаване на аудио-визуален продукт с цел опазване на културното нематериално наследство, популяризирне на фолклорното богатство на община Панагюрище и местни туристически забешежителности. Творчески ръководител на проекта е Петър Немски - собственик на арторганизацията и хореограф на Танцова школа “Балканджии” - гр. Панагюрище. 

Изпълнители

Главни действащи лица са любители-танцьори от Фолклорен танцов състав към Танцова школа “Балканджии” -гр. П-ще, а хореографската разработка е на Петър Немски. Музиката, съпровождаща обредните действия е специално написана от Стоимен Добрев - професионален композитор. 

С цел достигане до максимална автентичност на обичая, са направени теренни проучвания, който помогнаха за издирване автентични песни и мелодии, които Стоимен Добрев обработи по неповторим начин! Благодарение на тези проучвания в селата Баня, Бъта и Попинци, успяхме да изградим и правилната танцова лексика и композиция на обичая. Щастливи сме от факта, че 3 от общо 4 песни, включени в музикалното ни произведение се обработват и записват за първи път в професионално звукозаписно студио.

Костюмите, които са изработени по автентични образци от село Бъта, общ. Панагюрище, са дело на Ангелина Нешева.

Зашеметяващите кадри на филма засне Христо Елкин, а омагьосващия глас на Донна Трошанова, разказващ за обичая, допълнително подпомага зрителите да се пренесат в магията на фолклора.