Полски дизайн завладя Пловдив

Изложба разказва със 100 предмета за дизайна в Полша

Пловдив
24.06.2019 12:30 1550 0
Полски дизайн завладя Пловдив

„Тези предмети не са някакви ненужни вещи – те са нашата история, която искаме да споделим с вас” – с тези думи Ева Соланж представя изложбата „АБВ на полския дизайн”, подредена в СКЛАД в Тютюневия град. 

Най-голямата колекция на полския дизайн, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата, се осъществява в партньорство с Полски институт София и Институт Адам Мицкевич. Тя представя полския дизайн през последните 100 години чрез 100 предмета и 100 разказа, пише PlovdivTime.bg. 

Изложбата е подредена по хронологичен ред и започва с изображението на  детската  играчка „Вавелски дракон“, от 1918 година продължава с предмети от бита, като фотоапарат“Алфа“ от 1959 година, етажерка за книги с променяща се височина, а към края на изложбата някои предмети се виждат как са се трансформирали през годините. Това може да се проследи и с различни столове, които датират от различни години. Фотография от 1929 година показва полските авиолинии с тяхното лого на Жерав и опитът им за ребрандиране през  2010 година, когато предизвикват вълна от обществено недоволство. 

Любопитни истории има в цялата изложба. Например тази за първия пластмасов стол, изработен от дизайнера Роман Модзелевски през 1958 г. Оказало се, че масовото производство е невъзможно и така проектът стига до французина Курвоазие. Той веднага проявил интерес да произвежда столовете, но полската държава отсекла: „не може капиталистическа държава да ги прави”. Днес красивият дизайн на поляка впечатлява и столовете му се произвеждат.

Посетителите ще видят и кадри с ценната полска кола Смик, изработена само в  23 бройки. 

Полският дизайн, джаза и киното са били възможността творците да изразят себе си по-свободно дори през тоталитарния режим. Голяма част от авторите са илюстратори на детски книжки, така че това се превръща в една изложба, която е много интересна както за хора обичащи изкуство и дизайн, така и за децата. 

Могат да се видят творбите на 25 различни автора. Групата от визуални артисти включва хора на различни етапи от своята кариера – опитни майстори на полската илюстраторска школа и художници от младото и средното поколение, отличени с награди по целия свят. Фокусът попада върху голямото разнообразие на стилове и техники, които са използвали илюстраторите. 

Интересното е, че освен много традиционни изображения, ще могат да се видят и много по-рядко показвани - като шрифтове, лога, детски играчки, локомотив, неон, безмоторен самолет, скутер, дори най-вкусния полски сладкиш – „Птиче мляко“ и каучуковия кръг на популярната игра „Ринго“. По този начин посетителят ще може да опознае полската култура и дух. Да се докосне до предмети, считани вече за класически; уникати, обособили се като отделни произведения на изкуството; прототипи, никога не влезли в производство. 

Изложбата ще остане в СКЛАД до 28 юли. След престоя си в Пловдив изложбата ще посети също Сеул и Санкт Петербург.

Напишете коментар
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина