Кукленият театър ще зарадва най-малките си приятели със спектакъла "Полет" за бебета от 6 месеца до 3 години. Премиерата е на 7 февруари от 10.30 ч. Режисьор, сценограф и автор на куклите е Мария Банова, а автор на музиката проф. Валерия Крачулова-Попова, която е позната и като композитор в анимационното кино. Куклите оживяват в ръцете на Даниела Русева, Наталия Василева и Соня Ботева.

"Вече имаме опит от миналата година с правенето на куклен театър за бебета. Правим втори спектакъл съвсем целенасочено. Този тип театър е много любопитен, искрен и фин, както казва Станиславски има "лъчеизпускане", защото търси съвсем чист диалог на енергийно ниво. Хубаво е и че той е споделено преживяване между родители и деца. А театърът всъщност е доста близо до децата, защото и както те, така и актьорите всъщност играят. Крайната ни цел е да диференцираме публиките така, че всеки родител да има възможността да заведе детето си на най-подходящото представление", разказа директорът на театъра Петър Влайков и допълни, че жестът и към най-малките е задължителен.

Режисьорът Мария Банова пък обясни, че представленията за бебета са предверие за децата към голямата сцена. "Полет" е емоционално преживяване, търсене на реакцията на децата към цветове, музика, форми и предмети.

"За пети път правя бебешко представление и първото, което е важно, е децата да са близо до актьорите. Получи се един приятен, жив и симпатичен спектакъл с минимални сюжет и конфликт, а по-скоро се търси събуждане на сетивата", разказа Банова.

Всички цветове в декора и куклите са специално подбрани. Установено е от психолозите, че комбинацията от черно и бяло привлича бебетата и те се съсредоточават. После идват топлите цветове, особено червеното.

"Така се получи едно забавно представление в черно, бяло и цветни петна. Казва се "Полет", защото всичките ни герои летят. Но има и символично значение като послание към родителите, че всички ние трябва да дадем крила на децата си да летят напред. Репетиционният период бе много лек и весел и това даде допълнителен заряд на представлението", разказа Банова.

Една от актрисите в проекта - Наталия Василева, която участваше и в първия бебешки спектакъл, с усмивка сподели, че интересът е огромен и майките водят дечицата си по няколко пъти.

"Така е. Децата могат да гледат по няколко пъти, защото за месеци те се променят и откриват нещо ново. Радвам се, че днешното поколение родители търсят точно такъв тип забавления и за най-малките, защото се стремят да ги развиват", допълния Банова, а Петър Влайков разкри, че вторник сутрин служебният вход на театъра е особено симпатичен, защото се превръща в паркинг за бебешки колички.

Директорът на Кукления обяви и друго важно събитие, което ще се случи в театъра този месец - ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Юлия Огнянова.

"На 21 февруари ще изиграем спектакъла "Бомбето". Режисьорът Катя Петрова е ученичка на Юлия Огнянова. Освен това в Академията заедно са работили върху подобен спектакъл. На 22 февруари ще има прожекция на документалния филм "Това име го забравете" на Боян Папазов, посветен на Огнянова. Ден по-късно ще играем "Хамлет" на режисьора Съби Събев, който също е неин ученик. Юлия Огнянова е свързана в творческия си път с Пловдивския куклен театър", разказа Петър Влайков.