Автентичните врати от легендарния Дом на благотворителността и народното здраве "Димитър П. Кудоглу" ще бъдат показани в изложба "През вратите на паметта" на 1 ноември от 18 ч. в Балабановата къща.  Естествено допълнение към експозицията ще бъде документалният разказ за личността и делото на родолюбеца и общественика Димитър Кудоглу, съставен от авторите на книгата „Димитър Кудоглу - Благодетелят”  -  д-р Мая Лесинска и д-р Стефан Шивачев. Изложбата „През вратите на паметта” може да бъде видяна до 30 ноември 2022 г.

Експозицията е част от програмата за Деня на народните будители, който през настоящата година отбелязва вековен юбилей от първото официално честване. Събитията ще започнат още от 31 октомври и ще продължат до 30 ноември.

На 31 октомври, с начало в 17:30 ч., Римският стадион ще бъде огласен от концерт-спектакъла „Поклон, будители народни!” с участието на любителските състави към читалищата от град Пловдив. Концертът традиционно се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е неизменна част от Програмата на читалищата за годината. Входът е свободен!

В периода 1-15 ноември 2022 г. в Къщата на Верен Стамболян, в залите за временни експозиции, ще бъдат представени творби на Борис Димовски от художествения фонд на ОИ „Старинен Пловдив”.

Не са забравени и подрастващите. На 2 ноември, в Къщата на д-р Стоян Чомаков,  ще се състои презентацията „Златю Бояджиев - будителят” и творческа образователна работилница, в която учащи се от СУ „Виктория и Крикор Тютюнджян” ще творят сред автентичните платна на легендарния художник.

На 3 ноември, съвместно с ученици от НХГ „Цанко Лавренов”, в Къщата на Верен Стамболян ще бъде презентирано великолепието на екстериора чрез ателие по монотипия върху хартия. Ментори и на двете образователни работилници са служители на Института.

Продължава отбелязването на 100 години от рождението на Атанас Кръстев - Начо Културата, определян от редица общественици като съвременен будител. До 30 ноември продължават излъчванията на документалните филми за възродителя на Стария град

„Начо”, автор: Десислава Шишманова; „Чорбаджи Начо на Стария Град”, автор: Антоанета Бачурова, част от поредицата „Умно село” и „Сто години хвърча по камъните”, сценарий и режисура Йоана Буковска - Давидова и Станислава Калчева, продуцент АРС Диджитъл студио („АРС” ООД) - Иван Тонев

Обособени кино зони, в които можете да видите филмите:

Къща Клианти,  работно време от 09:00 до 17:30 ч., без почивен ден

Балабанова къща, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник - почивен ден

Къща Хиндлиян, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник - почивен ден

Къщата на д-р Стоян Чомаков - постоянна експозиция на Златю Бояджиев, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник - почивен ден

Къщата на Верен Стамболян - постоянна експозиция на Димитър Киров,  работно време от 09:00 до 17:30 ч., събота, неделя и понеделник – почивни дни

Къща Недкович, работно време от 09:00 до 17:30 ч., събота, неделя и понеделник – почивни дни