Инициативата „Поезия и проза на село – поспри се и прочети“, изненада жителите на село Паталеница в нощта на християнския празник, почитащ паметта на „Света Екатерина“.

11 стиха и 2 разказа, повечето от които авторски, украсиха улиците на селото от Родопската яка на Пазарджик. Идеята за организирането на подобно събитие се родила след като жители на селото видели красивата инициатива в София - „Поезия в метрото“.

„Нямаме си метро, но имаме няколко централни точки, през които минават много хора. Точно там решихме да залепим поезията и прозата на нашите приятели и поети – Стефка Добрева, Страхил Алг. Василев, Джейн Димитрова, Благовест Дамянов, Катя Кремзер-kate и Павел Гълъбов.

Разбира се не сме забравили и великите си поети – Христо Ботев и безсмъртното произведение „Хаджи Димитър“, сложихме до стадиона, там е началната точка за преход до скривалището на местната хайдушка чета на Даян Делия – Унищожителя, които защитавали населението от турските набези.

Доктор с корени от селото реши да сподели с нас стиха на Атанас Далчев - „Болница“, който е изключително актуален и днес. В самия център на селото залепихме цели три стиха – „Любовта, за която мечтаем“ на Стефка Добрева, „Ночь, улица, фонарь, аптека“ на Александр Блок и „If You Forget Me“ на Pablo Neruda. Така Теодора Аспарухова и Владимир Божилов ни припомниха, че сме част от едно общочовешко цяло.“, споделят организаторите.

Разказите също са авторски, на жител на селото – Благовест Дамянов. Той за първи път е споделил свои произведения пред публика. Благовест описва посещението на Васил Левски в Баткунския манастир и силна войнишка повест за празника Голяма Богородица.

А вие имате ли си любим стих, питат се организаторите и очакват да споделите своето творчество във Фейсбук страницата на селото.