Тринайсет поети журналисти представят свои стихове в Столична библиотека във вторник, 19 ноевмри, от 18:00 ч. Произведенията са събрани в антологията "Тринайсет", като името на книгата идва по естествен път. Това е третият сборник, издаден от Клуба на поетите журналисти.

Авторите в това издание са Асен Сираков, Боряна Желева, Венцислав Паскалев, Гергана Хрисчева, Димитър Дженев,  Иглика Горанова, Мариана Кирова, Палми Ранчев, Силвия Недкова, Спасиана Кирилова, Станислава Пирчева-Ава, Татяна Атанасова и Татяна Явашева.

Редактори на книгата са Татяна Явашева и Иглика Горанова. Графичният дизайн е направен от художничката Александра Димитрова, която използва за оформлението специално обработени снимки с интересна история – те са правени на стар кораб във водите на каменна кариера край София.

Клубът на поетите журналистите е свободна общност, която съществува от 2003 г. През 2004 г. излиза първият поетичен сборник „Време за кактуси“, а през 2013 г. издават „Време за камъни“. Сбирките на Клуба са в Литературния кабинет „Владимир Башев“, който се намира в дома на големия български поет. Всеки от 13-те има издадена поне една книга, а някои и доста повече. Събира ги това, което може да направят заедно.

"Точно днес е направо невъзможно се живее чрез поезия. И никой не знае това по-добре от журналистите. Затова тази антология аз и колегите ми я преживяваме като чудо. Всички 13 поети превръщаме реалността в метафори и с този сборник заявяваме, че може и красиво, може и без агресия", коментира Силвия Недкова.

Събитието ще се проведе в Литературния клуб на Столична библиотека и е с вход свободен.