Православната църква днес почита паметта на Свети Евстатий . Той е верен последовател на Христовата вяра, както и неин разпространител. Преследван е заради религиозните си убеждения. Св. Евстатий бил изповедник - страдалец за Христовата вяра по време на десетото гонение против християните.

Свети Евстатий бил единодушно избран от християните за епископ на Антиохия. На тази длъжност Евстатий взел участие в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното учение против еретика Арий. В 326 г. той отишъл в Грузия, току-що просветена с християнската вяра, за да постави там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттам, той продължавал усърдно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и уважаван от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

 След смъртта на император Константин, неговият син станал владетел на част от Римската империя. Новият управник погрешно защитавал еретиците ариани, а преследвал и угнетявал истинските вярващи. Епископът свети Евстатий също попаднал под ударите на императора, свалили го от длъжността му и го изпратили на заточение в Тракия. Светецът умрял през 360 г. във Филипи.

Имен ден празнуват: Евстати , Евстатий , Евстатия. Името означава издръжлив.