Днес почитаме паметта на български светец мъченик. Той се казва Свети Висарион Смоленски, който е бил епископ на град Смолян. Зверски е убит от турците през 17 век. Днес в Смолян е построена църква на името на Свети Висарион. Тя се намира срещу планетариума в красивия родопски град.

На 29 юли почитаме и още един смел и достоен християнин - Свети Калиник. Той служил праведно на Христа. Накрая доброволно приел мъченичеството. Свети Калиник е роден в Мала Азия, в град Каликия.От малък бил възпитан в християнските ценности. Свети Калиник посветил своя живот на Всевишния. Станал проповедник. Обикалял по градове и села. Поучавал хората с Божието слово. Обърнал много езичници към християнството.

Един ден отишъл в град Анкира. Езичниците го заловили. Завели Свети Калиник при градския началник. Обвинили го във вероотстъпничество. На злостните обвинения, с които искали да го очернят, той отговарял смирено. Свети Калиник цитирал Божието слово и не изгубил присъствие на духа. Но пък градоначалникът бил бесен от смиреното му поведение.

Накарали Свети Калиник да се поклони на езическите богове. Обещали му, че така ще пощадят неговия живот. Той категорично отказал. Подложили го на нечовешки изтезания. После го изпратили в град Гангра. Времето било много горещо и сухо.

Жажда мъчела войниците, които отвеждали праведника на гибел. През цялото време той се молел за тях. Когато пристигнали, на площада имало издигната огромна клада. Свети Калиник сам доброволно влязъл в огъня. Достойно приел мъченическата си смърт. Но Господ запазил нетленно тялото му. Огънят не успял да го изпепели. Праведни християни прибрали мощите на Свети Калиник и ги погребали с почести.

Имен ден празнуват имената Калин, Калина, Горана, Горанка, Горан. Калин и Калина празнуват своя имен ден и на Цветница.