Почина една от първите естрадни звезди на България – певицата Мария Косева, която бе съпруга на един от най-популярните актьори в последните десетилетия Никола Анастасов, съобщи "Телеграф".

Между известните песни от репертоара на Косева са бразилската народна песен “Аве Мария”, италианската “Часовникът” от Д. Модуньо, българската “Любовта на юнгата” от Й. Цанков и др.” Към този списък от най-известни интерпретации се добавя и италианската песен “Сините канарчета”, тотален европейски хит в края на 50-те, още – “Сняг вали”, “Тримата ергени”.

През 1960 г. с оркестър „Мелоди” Мария Косева участва на младежкия фестивал в Букурещ, Румъния. С оркестър „Балкантон” с диригент Димитър Ганев и с оркестър “Мелоди” осъществява турнета в Русия, Германия, Югославия. Пее също така и с оркестъра на Вили Казасян.

Има редица самостоятелни участия на концерти и в телевизиите в Полша, Германия и Русия. През 1963 г. участва в международния естраден конкурс в Сопот, Полша. Тогава, след преминаване на първия тур от конкурса, пред нея стои дилемата дали да продължи да се състезава или да се отдаде на майчинството. Решението й е да се откаже от конкурса след раждането на първия си син.

Мария Косева проявява “пророчески” способности в началото на 60-те години спрямо младите си колеги Емил Димитров и Лили Иванова. В онези години Косева е “първа цигулка” на естрадния подиум, а Лили и Емил са “новобранци”.

Оттегляйки се от върха, певицата не обича да се връща към славното си минало и отказва интервюта, допълва bgestrada.com.

Забрана от страна на Никола Анастасов била причината жена му да се откаже от сцената, това е най-спряганата клюка за напускането на Мария Косева. В контра на това се изказва семейната приятелка на Анастасови Стоянка Мутафова. “Кольо Анастасов да е забранявал на Мария да пее? Не е вярно. Тя се оттегли да изгледа децата си, а междувременно вече изгряха други звезди, идваше ново поколение, с които Мария отказа да се състезава. Това беше неин избор и аз го уважавам”, разкрива Стояна.