Прочутата по цял свят американска детска писателка Бевърли Клиъри почина на 104 години.  

Издателство "ХарпърКолинс" съобщи, че писателката е починала в четвъртък в Кармел Вели, Калифорния, където живее от 60-те години на миналия век. 

Клиъри е библиотекар по образование и започва да пише книги, когато е около тридесетгодишна. Първата й книга "Хенри Хъгинс" е издадена през 1950 г. Децата по цял свят, включително и в България, се забавляват с приключенията на Хъгинс, Елън Тебитс, Отис Спофорд, Беатрис "БийзъсКуимби и по-малката й сестра Рамона. Всички те живеят на улица "Кликитат" - реално съществуваща улица в Портланд, щата Орегон, където самата Клиъри е живяла. 

 

Бевърли Атли Бън Клиъри е родена на 12 април 1916 г. в Макминвил, Орегон, САЩ. Отраства във ферма в малкото градче Ямхил. Когато става на 6 г. семейството се мести в Портланд, Орегон. Под влияние на майка си и на началната учителка се влюбва в книгите. 

През 1934 г. се премества в Онтарио, Калифорния, за да учи в колежа „Чафей“, където получава специална степен по изкуствата. Работи като заместник библиотекар в Градската библиотека на Онтарио. Продължава да учи и през 1938 г. завършва специалност английска филология в Калифорнийския университет в Бъркли, а през 1939 г. и библиотечни науки в Училището по библиотекознание към Вашингтонския университет в Сиатъл. След дипломирането си работи като библиотекар в Якима, щат Вашингтон. Там се среща с много деца, които търсят книги за тяхната възраст, което я мотивира да започне да пише. 

През 1940 г. се омъжва за Кларънс T. Клиъри и се преместват да живеят в Оукланд, Калифорния. Имат близнаци – Мериъм Елизабет и Малкълм Джеймс. Съпругът ѝ почива през 2004 г. 

Първата ѝ книга „Хенри Хъгинс“ от едноименната поредица е издадена през 1950 г. 

С главна героиня енергичното малко момиченце Рамона Куимби в книгата „Бийзъс и Рамона“ през 1955 г. започва другата ѝ емблематична поредица „Рамона Куимби“. Героите в двете поредици се преплитат и допълват като поддържащи герои. Те са участници и в самостоятелни книги. 

Произведенията на писателката са преведени на над 15 езика и са издадени в над 90 милиона екземпляра по света. 

Удостоена е с множество награди, като е получила наградата на Американската библиотечна организация за нейния цялостен принос в детската литература. 

Рожденият ѝ ден – 12 април, е кръстен от почитателите ѝ „D.E.A.R. Day“ (Drop Everything and Read – „Остави всичко и чети“), като на тази дата всяка година се организират програми, насърчаващи четенето и обичта към книгите. 

Бевърли Клиъри живее в Кармел, Калифорния.