Френският актьор, сценарист и режисьор Бертран Таверние почина на 79-годишна възраст, съобщи АФП. Съобщението разпространи семейството му и посветеният на киното институт "Люмиер" в Лион, чийто президент беше Таверние.

Бертран Таверние е заснел около 30 филма. Сред най-известните са "Около полунощ", спечелил "Оскар" през 1985 г. за най-добра музика, "Съдията и убиецът", "Полицейски отряд L-627". Дебютният филм на Таверние "Часовникарят от Сен-Пол" му носи специална награда на журито на Берлинале през 1974 г. Той печели и "Златна мечка" за "Примамката".

Таверние е избран за най-добър режисьор на кинофестивала в Кан през 1984 г. за "Една неделя в провинцията". Носител е и на четири награди "Сезар". Печели награда БАФТА за чуждоезичен филм с "Живот и нищо друго" през 1990 г. Кинофестивалът във Венеция му присъжда награда "Златен лъв" за цялостна кариера през 2015 г.

Бертран Таверние е водеща фигура във френското кино, снимал е както исторически, така и съвременни филми, като предпочита социалната тематика. Той е и голям почитател на седмото изкуство и посвещава много сили за опазването на филмите. Защитава независимото френско кино и едновременно с това е страстен почитател на американските филми от 20-и век. Баща на Бертран Таверние е писателят Рене Таверние. Той открива киното по време на престой в санаториум.

Таверние остави съпруга, двама сина, внуци.