Дружеството на пловдивските художници съди Община Пловдив за новата галерия на ул. "Гладстон" 32. Това стана ясно от официално становище на Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници. 

От представената информация става ясно, че въпреки че на Дружеството е било обещано да менажира дейността на сградата и да я използва за свои изложби, то ситуацията днес е различна. Преди дни кметът Иван Тотев обяви, че галерията на "Гладстон" ще бъде управлявана от Градска художествена галерия. Това решение според Дружеството на пловдивските художници влиза в остър разрез с подписаните от тях и Община Пловдив документи. 

Според изнесената информация, Дружеството на пловдивските художници вече е потърсило и получило подкрепа от председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, от министъра на културата Боил Банов и от омбудсмана Мая Манолова. Фурнаджиева е категорична, че ако Община Пловдив не уважи правото на ползване на сградата на пловдивските художници, то предстои сериозна съдебна битка. 

Вижте цялата позиция на ДПХ: 

107-годишното Дружество на пловдивските художници загива. Кметът Иван Тотев отнема изложбената зала на пловдивските художници като демонстрация на  надмощие и политическа власт. В последните дни на няколко пъти той обяви, че новата сграда на ул. „Гладстон“ 32 ще се управлява от Градска художествена галерия. Нещо повече – внесено е предложение  Общинския съвет за увеличаване на щата на структурата, ръководена от Красимир Линков.  Директорът на ГХГ от своя страна обяви, че графикът на новата галерия вече е запълнен.

С този свой акт Иван Тотев унищожава най-старото дружество в България с над 450 членове.  Без изложбена зала няма как да развиваме художествена дейност, с която години наред допринасяме за авторитета на Пловдив като град на художниците. Невъзможността да показваме планираните изложби може да предизвика и дипломатически скандал, защото от две години организираме международна изложба на Хинес Лиебана- проект „ХИГА“ с концерт на Лора Долорес Гайтан от град Кордова. Тя е съвместна инициатива за Европейска столица на културата на Дружеството на пловдивските художници с института Сервантес и посланика на Испания в България. Предвидена е в периода от 22 октомври до 20 ноември в сградата на ул. „Гладстон“ 32, а финансирането е изцяло от испанска страна. Отпада и финансираната Община Пловдив по Културния календар изложба „100х100 пловдивчани“  от 1 октомври до 18 октомври. Има и още събития – като изложбата „15х5“ в Есенния салон на изкуствата, които няма как да реализираме, а сме организирали, защото Градска художествена галерия, въпреки че няма официален публичен документ за управление, вече е наредила календара на събитията в залата на ул. „Гладстон“ 32.

Неравностойната битка на Дружеството на пловдивските художници с кмета Иван Тотев за изложбената зала продължава вече 6 години. Единственото ни желание е да съхраним сградата, която е наш дом от 45 години. Построена е от държавата, за да бъде предоставена безвъзмездно със заповед №800 от 11 януари 1975 г. на пловдивските художници за отнета от тях друга сграда.

Общината поиска да разруши сградата и да построи нова на нейно място – идея, посрещната с много протести от гилдията ни. Кметът Иван Тотев даде обещание, че ще предаде новата сграда за безвъзмездно ползване на ДПХ и ние – художниците на Пловдив, му гласувахме доверие. През 2017 г. подписахме Меморандум за сътрудничество между Община Пловдив и Дружество на пловдивските художници, който бе утвърден с решение на Общинския съвет.

В продължение на повече от година активно работихме с експертите, за да изготвим адекватно задание за проектиране на новата изложбена зала и тя да отговаря на световните стандарти за функционалност, технологии, материали. Общината използва това задание, за да направи търга за проектиране и строителство. Продължихме активно да следим и помагаме в процеса на строителството, въпреки че проектът бе осакатен от Иван Тотев – еднолично и тайно, без обсъждане с гилдията ни и с пловдивската общественост.

След като построи това, което искаше, сега кметът иска да погази и подписания меморандум от 2017 г. Така ще изпълни до край целите си – да отмъсти заради протестите ни, да ни остави на улицата и да превърне галерията в зала за конференции.

За ситуацията с галерията ни сме уведомили с писма премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов, омбудсмана на Република България Мая Манолова.

Решени сме да стигнем до край – в Меморандума са предвидени санкции в случай, че една от двете страни не го изпълни. За да възтържествува справедливостта, ние ще потърсим правата на Дружеството на пловдивските художници в съда.

Имаме и подкрепата на председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, на министъра на културата Боил Банов и на омбудсмана на Република България Мая Манолова, които препоръчват на Община Пловдив да уважи правото на ползване на сградата на пловдивските художници.

Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници

Към писмото са приложени и документи, удостоверяващи правото на пловдивските художници, да управляват и използват сградата. Това са: Заповед на Градския съвет на Пловдив от 1975 г. за предаването на сградата на ул. „Гладстон“ 32 за безвъзмездно ползване от Дружеството на пловдивските художници; Договор от 4 април 2014 г. за безвъзмездно ползване на сградата до 2017 г.; Меморандум от 19 септември 2017 г. за безвъзмездно ползване за срок от 3 години; Извадка от същия документ, в който се подчертават задълженията и правата на двете страни, подписали меморандума – Община Пловдив и Дружество на пловдивските художници; Документ за Подписка в подкрепа на правото на ДПХ да ползват сградата на ул. „Гладстон“ 32; Писмо до кмета Иван Тотев и зам.-кмета Александър Държиков за изложбите, които са застрашени заради решението да бъде отстранено ДПХ от правото за безвъзмездно ползване на сградата на ул. „Гладстон“ 32.