Археолозите от пловдивския музей кандидатстват за финансиране на обекти в близост до Пловдив. 40 000 лв. са за проучването на Тракийски селищен център от VI-V в.пр.Хр. село Васил Левски до Карлово, където от години работи директорът на музея Костадин Кисьов.

За теренни издирвания на археологически обекти в землищата на гр. Пловдив, с. Първенец, с. Брестовица, с. Златитрап, общ. Родопи на стойност 14 848 лв. кандидатства археологът Eлена Божинова.

София Христева кандидатства за 11 250 лв. за пещерното обиталище от праисторията и ранножелязната епоха - Чая до Чепеларе.

Документите на тримата археолози за кандидатстване по Правилата за предоставяне на целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация отговарят на всички изисквания и ще бъдат разгледани и оценени от междуведомствена комисия.

Още няколко са обектите, които кандидатстват за финансиране в региона - селище от от ранната бронзова епоха до с. Богдан, Карловско (проучвател Мартин Христов, НИМ); теренни издирвания и недеструктивни проучвания на хинтерланда на Конуш - средно течение на река Сушица, землища на селата Златовръх, Козаново, Стоево, Мервен, Долнослав, Горнослав, Орешец и Тополово (Чавдар Кирилов, ИМ-Асеновград); селищна могила Юнаците до Пазарджик (Камен Бояджиев РИМ Пазарджик); редовно археологическо проучване на обект "Късноантична и средновековна крепост" в месността Добри дял, землището на гр. Стрелча (Александър Харизанов, НАИМ-БАН).