Народният театър „Иван Вазов“ ще  бъде домакин и на тазгодишната официална церемония по връчването на едно от най-престижните отличия в сферата на сценичните изкуства в България - националните награди „ИКАР“. Те ще се проведат на Голямата сцена на Народния театър извънредно на 31 октомври и ще бъдат излъчени от Българската национална телевизия в 23.15 ч.

Водещ на тазгодишната церемония ще бъде Митко Павлов. В нея ще участват още Койна Русева и Миро, както и балканските ъндърграунд музиканти, победителите от „България търси талант“ – „Виво Монтана“.

Дългоочакваното събитие ще се състои без публика в залата. Решението е взето с цел засилване на противоепидемичните мерки. В средата на месеца бе възстановено онлайн гласуването, в което всички зрители могат да подкрепят любимите си представления. Тази година за първи път беше иницииран зрителски вот, който има за цел да представи нагласата на публиките по отношение на номинираните спектакли за драматичен и куклен театър.

Шест номинации за ИКАР имат спектаклите „Слава” и „Одисей” на Драматичен театър-Пловдив. Пет от тях са за „Слава” – за водеща женска роля на Ивана Папазова, поддържаща мъжка роля на Димитър Банчев, за поддържаща женска роля на Елена Кабасакалова, сценография на Петя Боюкова и режисура на Стайко Мурджев.

Един от най-забележителните спектакли на Драматичния театър „Одисей” е номиниран само в една категория – „Майсторско техническо осъществяване”.

В тази категория е отличено и друго представление, свързано с града под тепетата – „Братя Карамазови”, което бе част от Европейска столица на културата-Пловдив 2019. Специална награда ИКАР ще получи и актрисата Снежина Петрова за проекта "Медея", който е част от програмата на Европейска столица на културата.