Професионален военен обучавал актьори от трупата на Пловдивския театър за предстоящата премиера „Дебелянов и ангелите” на 23 март от 19 ч. Офицерът бил поканен в продължение на два дни да дава съвети на младоците, участници в проекта как се държи оръжие и как се спазва армейски ред.

Оказа се, че отмяната на задължителната казарма е сериозен проблем. Младите хора държат пушката като айфон, пошегува се драматургът Александър Секулов.

Той разкри и детайли от създаването на драматургичния текст, базиран на книгата „Слепият градинар” на проф. Валери Стефанов, и на документи, разкриващи детайли живота на Дебелянов, както и на кореспонденцията му.

Това беше едно забележително пътуване в света на Дебелянов, което си струва да бъде описано. Поводът да се обърнем към Дебелянов бе книгата „Слепият градинар” от проф.  Валери Стефанов, който в разказва за този период от живота на Дебелянов.  Беше изключително предизвикателство, защото всеки българин има своята представа за образа на поета, разказа Секулов.

Той допълни, че дългото пътуване на актьори и постановъчен екип в създаването на спектакъла, е било предизвикателство, а публиката ще се срещне с един забележителен човек от плът и кръв, точно толкова емоционален и въздействащ, колкото е и поезията му.

Фокусът на екипа е в последните 10 дни от живота на Дебелянов, подпоручикът пада убит в сражение близо до Горно Караджово само на 29 години.

Ролята на големия поет изпълнява младият актьор  Ненчо Костов.

Също като Дебелянов,  той излъчва много светлина. Както и Дебелянов целият е пориви, каза режисьорът Диана Добрева. Та допълни, че голямата задача на представлението е не да претвори в детайли биографията на поета, а да потърси отговор на въпроса как един нежен лирик стои насред световния военен хаос. Ще покаже сблъсъка на поета с войната и пътя, който извървява към безсмъртието.

Публиката ще отрие образа на един творец, който излиза от меланхолията и се превръща в Моцарт на война, каза Александър Секулов.

За цялостното въздействие на „Дебелянов и ангелите” ще допринесе сценографията и костюмите на Мира Каланова и музиката на Петя Диманова. В ролите влизат Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, Мария Генчева, Мария Сотирова, Радина Думанян, Патриция Пъндева. 

Спектакълът „Дебелянов и ангелите“ за първи път в историята на българския театър се докосва до фигурата на Димчо Дебелянов – никога оспорван, никога отричан, безусловно обичан, грижливо съхраняван, превърнал се в символна фигура на Поета в съзнанието на своя народ. 

Какво е предизвикателството да откриеш Дебелянов със средствата на театъра четете скоро в Plovdiv Time.