Мариета Голомехова донесе „Аскеер” в категория „Сценография” на Пловдивския театър за спектакъла „Старецът и морето” от Ърнест Хемингуей. Тя бе отличена и за „Дон Кихот” от Мигел де Сервантес на Младежкия театър. Церемонията, която бе под мотото „Денят на големите учители”, бе днес в театър „Българска армия”.

В категория „Театрална музика” спечели талантливият пловдивчанин Милен Кукошаров за за „Три сестри“ от Антон Павлович Чехов на Общински културен институт театър „Възраждане“.  Той благодари и подчерта, че магията на театъра е в това, че всичко се ражда в екип – в случая с Дилян Петров и Никола Тороманов.

Водещ бе актьорът Веселин Ранков. В номинациите попаднаха представления с премиера от 1 април 2022 г. до 31 март 2023 г.  Приза за режисура спечели Александър Морфов за „Антигона” по Жан Ануи на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен. 

„Благодаря на фондация „Аскеер”, защото в тези трудни за мен дни, това някак си ще ме ободри, най-малкото. Това е моят пети „Аскеер”, останалите четири са в Народния театър. Там някъде в залата се потайва партийно-номенклатурната личност, която е начело на театъра. Но нека не го превръщаме в политическа драма. Благодаря на Рени Врангова, Валери Йорданов и Албена Колева, че ме подкрепяха в тези трудни времена. И за да стане малко по-ведро, ще ви разкажа един виц: „Един човек  ходел по улиците и хвърлял позиви. Спрял го друг човек и му казал: „тук нищо не пише”. Другият отговорил: „ че защо да пише – тук всичко е ясно”. 

Парадоксът бе, че наградата получи настоящият директор на Плевенския театър Димитър Кабаков, чийто предшественик – настоящият директор на Народния театър Васил Василев, бе в основата на реализацията на проекта и част от големия конфликт с Морфов. 

На празничната церемония с почетен „Аскеер” беше удостоена актрисата Елена Райнова. Академичният „Аскеер” за цялостен принос бе за сценографа проф. Слави Кокалов.   

ОСТАНАЛИТЕ ПОБЕДИТЕЛИТЕ:                   

СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ
Яна Борисова за „Място, наречено другаде” – реж. Димитър Коцев-Шошо, продуцент: Юпи Ейсжънси 

ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА
Владислав Стоименов за режисурата на „Арт“ от Ясмина Реза – Младежки театър „Николай Бинев“

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ
Кирил Недков за ролята му на Иван в „Арт“ от Ясмина Реза – Младежки театър „Николай Бинев“ 

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

Мария Каварджикова за ролята й на Магдалена в „Частици жена“ от Ката Вебер – Народен театър „Иван Вазов“;

Надя Керанова за ролята й на Исмена в „Антигона” по Жан Ануи – Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен;

Цанка Цанева за ролята й на Нат в „Заешка дупка“ по Дейвид Линдзи-Абер – Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен.  

КОСТЮМОГРАФИЯ
Никол Трендафилова за „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер – „Yalta Art Room“  

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ
Светлана Янчева за ролята й на Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет – Театрална работилница "Сфумато" 

ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ
Владимир Пенев за ролята му на Поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев – Народен театър „Иван Вазов“ 

МОНОСПЕКТАКЪЛ
„Неведение“ от Албена Ставрева, консултант Явор Гърдев, режисьор Албена Ставрева, сценограф Албена Ставрева, музика Мира Искърова, звуков дизайн Юлиан Стоичков, с участието на Албена Ставрева – Народен театър „Иван Вазов“  

РЕЖИСУРА
Александър Морфов за „Антигона” по Жан Ануи – Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен

НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ
„Антигона“ по Жан Ануи – Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен