Пловдивският художник Васил Стоев представя своя самостоятелна изложба в Galerie de l’Est във френския  град Компиен във Франция. Експозицията със заглавие „Въздушни коридори“ беше открита в присъствието на многобройна публика от ценители, журналисти, художници, представители на местни институции, както и на българската общност във Франция, пише PlovdivTime.bg.  

При откриването кметът на Компиен Филип Марини приветства българския художник с прочувствено слово. Актрисата Вероник Елена Малвоазен и флейтистката Жералдин Десан Гребер представиха на вернисажа поетичен рецитал "Във въздуха" по творби на Мопасан, Жул Верн, Антоан дьо Сент-Екзюпери и композиторите Григ, Шуман, Колер, Ледоѝ.

Васил Стоев гостува в Компиен по покана на българо-френската асоциация за културен обмен Art gallery Constantin, създадена от пловдивчанката д-р Елена Радева–Николова, ценител на българското изкуство, и съпруга й д-р Константин Николов. 

"Чувствам се прекрасно в Компиен и се радвам, че срещам толкова нови приятели в този град с богата история. Очарован съм от приема на публиката", каза при откриването на изложбата художникът Васил Стоев.

„Благодаря на Елена и Константин Николови и на тяхната асоциация Art gallery Constantin за гостоприемството. Изключително се радвам и че тук се запознах с още наши сънародници и с представители на друга българска асоциация АРТАВЕНИР, които дойдоха специално от Версай", допълни той.

Творчеството на Васил Стоев е познато във Франция от изложбите му в Париж, Нанси, Кан и Авиньон в предишните години. Непосредствено преди откриването на експозицията в Компиен негови творби бяха изложени в датската столица Копенхаген в галерия Bredgade 22. 

"Познанството ни с Васил Стоев датира от 2015 г., когато той предостави свои творби за благотворителната изложба "Изкуство за живот", която организирахме в София в подкрепа на Детска клиника при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив", каза д-р Елена Радева.

„Когато му предложих да направи самостоятелна изложба във Франция, той прие с голямо удоволствие. Щастлива съм, че имаме възможност именно Васил Стоев да е наш гост във Франция, защото той е не само уникален художник с богата биография и силно творческо кредо, но е и прекрасен човек", допълни тя.