Елена Радева-Николова живее от 20 години във Франция, но е силно свързана с родния си град културата му. Art Gallery Constantin France  е призната от френската държава за асоциация с обществена значимост за културен обмен. Основната й цел е популяризиране на европейската култура и изкуство. Чрез нея пловдивчанката, която е лекар по професия, е организатор на поредица събития, едно от които предстои на 14 март в Пловдив. За него и за любовта към изкуството разговаряме с Елена.

- Елена, работите успешно като лекар във Франция, но сякаш винаги със сърцето си сте в родния Пловдив. След мащабния концерт на Античния театър организирате поредното културно събитие – концерт на ансамбъл „Академика”. Какво ви кара да се занимавате с това?

- Пловдив е в моите гени, където и да съм по света.Този най–стар град в Европа, кръстовище на култури и цивилизации, е уникален не само с историята си, а с богатия си културен живот от десетилетия. Може би не е било нужно да бъде и титулован Европейска столица на културата по простата причина, че той винаги е бил и ще бъде такава. Благодаря ви за топлите думи за мащабния концерт "От Испания до Аржентина", който организирахме на Античния театър на 3 май 2019 г. В него участваха испански изпълнители от Малага, Севиля и Гранада, аржентински музиканти и танцори, които живеят и работят в Париж, но и български актьори – Нели Сиракова и Тодор Танчев, както и група бивши и сегашни ученици от НГСЕИ Пловдив с ръководител г–жа Зоя Капон и тогавашния директор г–жа Емилия Арабаджиева.

Тук е мястото да отбележа,че асоциация Art gallery Constantin France, на която съм вицепрезидент, представлява по себе си над 140 члена, творци, художници, музиканти, лекари и журналисти във Франция, България и вече в Испания.

Изкуството ме зарежда с неповторими сила и емоция,които са ми особено необходими за практиката ми като лекар. Както е казал Чехов,който е бил всъщност лекар, "Литературата е моя любовница,а медицината– моя законна съпруга. Когато се уморя от едната,отивам при другата" Историята всъщност познава много лекари,които са се занимавали с изкуство. Мога да ви изброя много, започвайки от Хипократ, Авицена, Парацелз, Рабле, Артър Конън Дойл, Александър Бородин, Михаил Булгаков, Алберт Швайцер, Майкъл Криштън –който написва Джурасик Парк.

Моята лична теория е,че лекарите имат повече от всички други вопиюща нужда от изкуство и общуване с него,за да се "самоизлекуват" от всичката нищета и страдание,които виждат ежедневно в практиката си,от старостта или смъртта. Те някакси,над всички останали виждат и усещат,четат в тялото и в душата като в отворена книга.

Все още нямам точен отговор какво ме кара да се занимавам с това. Ще ви издам,че съществуваме вече от девет години,в началото като малка галерия в Сенлис,представяща български художници,после с организиране на концерти,театри,конференции. Всеки път се заричам,че ето,това е последното събитие,само то да мине –и КРАЙ,спирам вече и повече нищо няма да се прави,и после пак се захващам,с още по–голямо вдъхновение.

Конкретно с ансамбъл Академика и неговата ръководителка професор Стела Митева–Динкова си имаме наша история по организиране на един мастър клас с френски китаристи миналата година.Нещата не се получиха тогава поради независещи и от двете ни причини, но си обещахме, че непременно ще организираме някаква изява.От няколко приказки, разменени по телефон,веднага разбрах,че тя е преподавател със замах и завидна енергия, отдадена на студентите си, перфекционист в работата си. Удоволствие е да общуваме и всеки ден разговаряме поне по 5–6 пъти по организацията на турнето на китарния ансамбъл,плануване на дати за концертите във Франция, залите, пътуването, спането.

Насрочихме концерт в Пловдив преди заминаване във Франция с цел да се наберат средства за самолетните им билети. Това са 14 китариста и засега нямат никакво спонсориране. Цената на билетите е значителна сума, която е непосилна за студентите. Те, за разлика от учениците, имат доста разходи по пребиваване в Пловдив и такси за обучението си. Нужни са и билети за техните китари, защото никоя самолетна компания не позволява качването на класически инструменти, като ръчен багаж на борда.

Организирали сме им заедно с асоциация Артавенир,също базирана в Париж, концерти по Великден в църкви в департамента Оаз, и концерт в голямата зала на българското посолство в Париж.

Концертът в Пловдив е на 14 март,във Военния клуб, а заминаването им за Франция е от 10 до 17 май 2020 г.

- Как успявате да въвлечете в подобна инициатива и големи музиканти, каквито участват и в двете събития, организирани от „Art Gallery Constantin France”?

- С обич,искрено преклонение пред таланта и постиженията им,безрезервна преданост,уважение. Най–важният принцип за мен е всички творци да са в добро здраве,нахранени,платени за труда си,а не като в баснята за щуреца и мравката.Един творец трябва да заспива и да се събужда с мисълта,че е безкрайно нужен на цялото човечество.Неговото благосъстояние и щастие дават такова на мнозинството.Без искрата,която те носят, животът е просто едно съществуване.

- Разкажете повече за концерта, за програмата...

- Китарен ансамбъл "Академика" е създаден през 1997 година и за близо 20годишното си съществуване е концертирал не само в България,но и във Великобритания,Полша,Сърбия и Гърция. Участвал е в майсторски класове на Дейвид Граймс– САЩ, Пиърс Полсен и Йеспър Сивебек–Дания,Георги Василев– Швейцария,Ерик Франсери–Франция и Костас Тосидис–Австрия.

Проф. Динкова е приготвила чудесен пролетен репертоар - присъстват класически художествени образци от именити композитори (Бранденбургски концерт от Бах), съвременни пиеси, в които са вплетени различни фолклорни влияния, творби от български композитори, които са емблематични за нашата култура (Ръченица от Петко Стайнов), както и такива, създадени специално за ансамбъла, не на последно място е включена и филмова музика от известната американска сага "Междузвездни войни". Билетите не са скъпи и са с цената на един билет за кино. Убедена съм, че концерта ще остави незабравимо впечатление в публиката, задоволявайки нейните разнообразни вкусове, защото програмата има широка рамка, а артистичността на младите хора е искрена и силно зареждаща. Ще бъде лек,приятен концерт,подходящ за всякаква възраст,с непосредствен контакт с публиката.

Мисля,че преди да внасяме култура отвън,първо трябва да поощрим собствените си творци и най–вече собствената си младеж. Нека китаристите и всички млади творци в България знаят,че изкуството може да бъде професия,когато си упорит и талантлив,че вратите на света са отворени за теб. Пловдивската публика отдавна е доказала вкуса и високия си критерий, и смятам,че тя ще бъде задоволена. 

- Преди време бяхте двигател на едно благотворително събитие в подкрепа на строителството на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс в Университетската болница „Св. Георги”. Какво ви мотивира да помагате?

- През 2014 и 2015 година организирахме две благотворителни изложби в София в полза на Детска клиника към Университетска болница "Св Георги" в Пловдив.

Със съпруга ми, д–р Константин Николов, сме били винаги в близък контакт и в течение на нуждите на клиниката. В момента тече благотворителна кампания "Най–доброто за нашите деца и онкоболни",в която се включихме с предложение за концерт. Организационният комитет на кампанията,в лицето на доцент Нарцис Калева и доктор Сотирова, Велислава Костадинова и терапевтичното куче Мон,както и организаторите на благотворителния базар,бяха неотменно на линия –всъщност за мен почти нищо не остана-безкрайно им благодаря и се радвам,че резултатът се хареса на всички,публика,община и УМБАЛ. Целта на инициативата беше набирането на средства за построяване на нов модерен комплекс до хирургиите,който ще приюти детска и онкохематологична клиники.

- Не мога да не ви попитам – толкова ли е голяма разликата между здравната помощ и условията у нас и в чужбина?

- Да.Качеството на медицинската помощ е почти същото,нашите лекари по нищо не отстъпват в подготовка и знания на западните,но средствата,които се влагат в здравеопазването,във Франция са в пъти по–значими.

- Помощта за този сектор от здравеопазването – грижата за децата, приоритетно държавна политика ли е или и там се налага организирането на подобни благотворителни инициативи?

Това е задължение на всички,на всяко едно общество,което счита себе си  за цивилизовано. Благотворителни концерти се организират навсякъде по света,тяхната цел е,освен естетическото удоволсвие е да се сенсибилизира общественото мнение по наболял проблем. Изкуството,в този смисъл,е най–подходяща,общодостъпна и универсална форма на общуване и събуждане на заспало съзнание или съвест.

- Какво още да очакваме от вас през новата година?

- Предстоят ни две изложби във Франция,турнето на ансамбъл Академика,за православния Великден организираме празненство с джаз концерт и фотоизложба "Colors", през май месец спектакъл фламенко в Париж. В процес на организация е концерт на френски класически изпълнители от Париж и Оаз в София,Варна и надяваме се,в Пловдив,ако ни поканят.

Изкуството трябва да пътува и да носи посланията си навсякъде по света.Ще перефразирам лозунга "Правете любов,а не война", правете изкуство,помагайте му,защото само то ни държи истински живи.

Билети за концерта на китарен ансамбъл "Академика" можете да закупите на всички каси на Eventim и онлайн в страната,касата пред Община Пловдив . Цена първа категория 15 лв,втора 10 лв.

Източник: PlovdivTime.bg