Възпитаници на пловдивския балет „Ера” гостуваха за седмица в италианската школа „Scuola Danza Accademia” в град Арлуно, заедно с балетисти от цяла Европа. В продължение на 7 дни младите танцьори посещаваха класове по професионално обучение в танцови стилове балет и модерн-контемпорари.

Целта е създаване на съвместна българо-италианска продукция, която ще бъде представяна в Италия и България през творчески сезон 2017/2018. Община Пловдив е подкрепила пътуването на „ЕРА-балет“ по програма Мобилност към Дирекция „Култура“. Пловдивчани пък започнаха подготовка за посрещането на италианската школа в Пловдив през април 2018 г. Тогава ще бъдат показани  съвместните сценични продукции между български и италиански танцьори. Преди това, през януари 2018 г предстои още една среща за обмяна на опит в Кьолн, Германия.

Танцьорите са на възраст от 12 до 17 години. „Всички участници в програмата са изключително въодушевени. Някои от тях за първи път обуха палци и получиха своя първи урок по палцова техника. Има очевиден прогрес в нивото на тяхното обучение. Тийнейджърите създадоха нови приятелства с техни връстници от Италианската академия на г-га Сабрина Боско, която е постановчик на балета на Операта в Кьолн – Германия”, разказа ръководителката на „Ера балет” Кремена Шопова.