Пловдивският художник Илиян Колев участва за четвърти път в престижния Есенен салон в Париж. Картината му "Композиция III", изпълнена в техника акрил върху платно 130 на 100 см, бе изложена на централната алея на изложението. 

Творбата бе селектирана от международно жури. Престижното събитие Есенен салон се провежда под патронажа на френския президент Еманюел Макрон, кмета на Париж Ан Идалго и Министерство на културата на Франция.

Тази година Есенният салон в Париж продължи от 20 до 23 октомври под стъкления покрив на Grande Halle de La Villette. Това е най-големият арт център и най-важното културно пространство в Париж. Архитектурното бижу от 19 век е конструирано от желязо и стъкло и е високо 19 метра.

Наред с художниците от цял свят, тази година се представиха музиканти и танцьори. Четоха стиховете си членове на Дружеството на френските поети. Имаше и две модни ревюта. Това позволи на взискателната френска публика да се докосне до всички тези форми на изкуството.

Есенният салон на изкуствата се провежда в Париж от 1903 г. Първоначално са излагали млади художници импресионисти.Те са имали възможност да покажат какво са нарисували през лятото на открито. Днес са представени всички изкуства - картини, скулптури, фотографии, щампи, рисунки, книги за художници, приложни изкуства. Salon d'Automne е асоциация на художници с нестопанска цел, основана през 1903 г., призната за своята обществена полезност от 1920 г., чиято цел е да насърчава и развива изящните изкуства във всички свои събития и по-специално чрез изложби във Франция и в чужбина.

Припомняме, че Илиян Колев получи наградата за живопис на Асоциацията на приятелите на Salon d'Automne през 2021 г. по време на третото си участие във форума.