„Сариев“ е първата българска галерия, селектирана за LISTE - Art Fair Basel през юни в швейцарския град Базел. Новината обяви галеристът Веселина Сариева пред последователите си във фейсбук, пише PlovdivTime.bg. 

Ето какво написа тя: 

„Нашият път до там беше труден, беше трудно да стигнем такива, каквито сме. Да изгориш стените, да унищожиш стереотипите, да не ги приемаш, а да показваш само новите хоризонти. Да останеш истински с вяра в художниците и идеите, с емпатия, любов, доверие, радост.

Да имаш малка галерия от 14 квадратни метра и да разбиеш идеята, че галерията е пространството. 

Да си в Пловдив, а не в София, и да промениш стереотипа, че успехът е да бъдеш в столицата.

Да имаш само български имена в листа на твоята галерия и страстно да се бориш с идеята, че да си международен означава да имаш чужди имена в листа от автори, които репрезентираш.

Да се асоциираш с българската художествена сцена, която е неизвестна и не е видима отвън, и да предприемаш мащабни странични проекти, за да изградиш знание и разбиране за тази сцена. 

Да държиш на мултигенерационността на галерията си, без да се вписваш в строгата опозиция: или млада, или установена галерия. 

Да имаш няколко големи имена на автори в твоя лист, но да поемаш рискове да развиеш имена на артисти, някои от които вече не са млади художници. 

Да растеш естествено и да решиш да останеш независим, без да имаш патрон в галерията, който ти плаща сметките. Да приемеш, че няма колекционери за съвременно изкуство в България, няма подкрепа за таксите на международните панаири от страна на местните институции. Да не се оплакваш като цяло, а да градиш стъпка по стъпка и с внимание.

Да подкрепяш артистите си, когато не можеш да поддържаш себе си, и да ги накараш да повярват и да са с теб в този дълъг път. 

Да се захващаш с много дейности ,отнемащи време и енергия, за да подпомогнеш сцената и колегите си, но да забавиш развитието си. Само защото не искаш да си сам и вярваш в смисъла на екосистемата. 

Да останеш истински и заедно с другите. Да бъдеш какъвто си.  И да позволиш на другите да бъдат такива, каквито са. 

Да, това е възможно! 

Големи благодарности на авторите, с които работим, за творбите, за таланта и силата да създават, за това че правим заедно значими изложби и проекти! 

На всички наши поддръжници, вярващи и мечтатели! 

Благодаря на LISTE, че прави това възможно!“