Около 2,5 милиона ще бъде сумата за култура, която е предвидена в Бюджет 2016 на Община Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев.

За културни проекти  сумата е близо 2 милиона лева. За тях директно ще отиват 1,6 милиона, а фондация „Пловдив 2019“ ще има ресурс около 400 хиляди лева, която също ще финансира културни прояви.

 Другата седмица Общинският съвет ще гласува и новия културен календар. Комисия , начело с ресорния зам.-кмет Стефан Стоянов ще променят и методиката, по която се финансират проектите в Пловдив.

Досега водещо място във финансирането на Общината имаха проекти с по-голямо частно съфинансиране и по-голяма публика. Новата методика обаче ще подпомага и повече  фестивали и прояви, чиито имат огромна художествена стойност, но не притежават съфинансиране или специфична публика.  Той даде пример с концерта на филхармонията на Пеещите фонтани, които снимки са споделяни хиляди пъти в социалните мрежи.

По този начин и класическите фестивали ще могат да вземат по-голямо финансиране от страна на Общината.

Предвижда се и отделен бюджет за проекти на млади или начинаещи културни дейци, които не могат да си осигурят друго финансиране.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg