Пловдивчанката Маргарита Стойкова получи наградата си "Европейска изгряваща звезда" на специална церемония по време на фестивала Берлинале. 19-годишната актриса бе избрана сред 10-те обещаващи лица на киното за ролята си във филма "Диада" на Яна Титова. Програмата European Film Promotion избира актьори от цяла Европа от 1998 г. насам и ежегодно отбелязва постиженията им в рамките на един от най-реномираните кинофоруми в света. От 2009-а насам броят им е ограничен само до 10 артисти от всички 37 държави. От първото издание досега на Берлинале са представени няколкостотин изгряващи звезди, а сред тях са имена като Даниел Крейг, Алисия Викандер, Рейчъл Вайс,Кери Мълиган, Джордж МакКей, Риз Ахмед, Мерван Кензари, Нина Хоси и др.

По време на събитието Shooting Star в Берлин, което се проведе от 16 до 19 февруари, младите филмови звезди участваха в семинари и срещи с хора от бранша и бяха представени от международните медии. Това е не само една от наградите с изключителна тежест за актьорите, но и невероятна възможност за по-нататъшното им кариерно израстване.

5-членно жури излъчи тазгодишните млади звезди на Shooting Stars, а в официалния анонс на EFP (European Film Promotion) се акцентира на това, че тя "изобразява изключително умело многостранен характер. Първоначално изглеждаща несимпатична, героинята ѝ постепенно разкрива пластове крехкост".

На церемонията Маргарита благодари на Яна Титова, Алекс Алексиев и Българския филмов център, които са я довели до тази сцена и разсмя публиката с репликата: "Ще се видим на Оскарите".

"Имахме срещи със страшно много кастинг режисьори, което е огромна възможност. Не само за мен, но и за цяла България, защото аз съм третата българка в тази програма, както знаем, и е доста отговорно да бъда тук и да представя нашата държава по най-хубавия възможен начин“, казва Маргарита Стойкова.

Българският еврокомисар Илиана Иванова бе сред официалните гости и не пропусна да поздрави нашето момиче.

"Щастлива съм да поздравя едно талантливо българско момиче сред 10-те европейски изгряващи звезди, отличени тази вечер на Берлинале. Маргарита Стойкова (19г.), която блесна във филма „Диада“ на Яна Титова, заслужено получава признанието на един от петте най-престижни филмови фестивали в света. Тя и останалите девет най-ярки млади актьорски таланти в европейското кино получиха шанса за четири дни в Берлин да общуват с кастинг директори, международни киножурналисти и продуценти. Тази видимост и възможност да се развиват им дадоха многобройните партньори на фестивала, на първо място сред които е европейската програма „Творческа Европа“ Creative Europe. Поздравявам всички други изгряващи звезди от Белгия, Франция, Грузия, Германия, Ирландия, Италия, Литва, Полша и Швеция", написа тя в социалните мрежи и благодари на организаторите на Берлинале и на министъра на културата на Германия Клаудия Рот.

Снимки: Berlinale