Пловдивчанката със световна кариера Донка Ангъчева (пиано) и австрийската цигуларка Лидия Байч организират бляскав Гала концерт по повод Деня на светите братя Кирил и Методий във Виена.

Концертът, с който ще бъде почетен българският принос към европейската музикална сцена и култура, ще се състои н 25 май от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн в австрийската столица. Това е една от най-престижните световни концертни институции, домакин на легендарния Виенски новогодишен концерт. Събитието се провежда под патронажа  на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия г-жа Десислава Найденова-Господинова.

Гала концертът ще формира своеобразен музикален мост между българската и австрийска културни сцени, обединявайки звездите на класическата и съвременна музика от двете държави. Ще чуем произведения на много български композитори, между които Георги Андреев и Милен Кукошаров. Сред солистите е виолистката на Виенска Филхармония Даниела Иванова, а диригент е още един световнопризнат български артист - Росен Гергов. В програмата са и големите звезди на оперното изкуство Андреас Шагер (тенор) и Гюнтер Гройсбьок (бас). Ще чуем и кавала на Недялко Недялков, артист със световно признание и участие в номинирани за награди Grammy проекти.

Специални гости ще бъдат две от най-популярните имена на българската поп музика, Мария Илиева и Владимир Ампов – Графа. Илиева ще изпълни дует заедно с Цезар Сампсън (един от най-популярните поп артисти в Австрия), а Графа ще чуем в специално създаден аранжимент за пиано, обой и оркестър. 

Всички участници са  Донка Ангъчева (пиано), Лидия Байч (цигулка), Vienna Art Nouveau Orchestra, Росен Гергов (диригент), Даниела Иванова (виола), Мария Илиева (вокал), Владимир Ампов-Графа (вокал), Андреас Шагер (тенор), Гюнтер Гройсбьок (бас), Цезар Сампсън (вокал), Вълчан Вълчанов – Чани (обой), Недялко Недялков (кавал), Шантал Рамона Вейт (флейта), Себастиян Бру (виолончело), Теодора Митева (виолончело), Марио Николов (тенор), Людмила Коновалова (балет), и други. Водещи са Миа Сантова и Маркус Фрайщетер. 

"И Австрия, и България притежават хилядолетна история и имат много богата култура и традиции. С този концерт, искаме да покажем колко силно музиката и изкуството свързват хората”, споделят артистичните директори на проекта Донка Ангъчева и Лидия Байч.

Донка Ангъчева е Bösendorfer артист и основател на артистичната инициатива „Изкуството продължава да живее“, заради успехите на която през 2023 г. бе обявена за  жена на годината в Австрия в категория изкуство и култура на Look Бизнес наградите. Концертите от "Изкуството продължава да живее" винаги са благотворителни, приходите от Гала на българската култура и музика ще бъдат дарени в подкрепа на благородната кауза на фондация „Заедно в час“.

 Със събраните средства от билетните продажби организаторите ще подпомогнат мисията на фондацията да осигурява равен достъп до качествено образование на децата в България. Близо15 години „Заедно в час“ развива училищни екипи, подготвя квалифицирани и мотивирани преподаватели и работи усилено за повишаване качеството на просветата в България.

И още един любопитен факт - Донка Ангъчева притежава един от най-ценните инструменти в света – рояла Bösendorfer Opus 50.000. Дизайнът на инструмента е дело на архитекта на Златна зала на Музикферайн - Тиофил Хансен, и е декориран със златни кариатиди, станали един от най-разпознаваемите елементи на Златната зала. Този безценен инструмент, свързан дълбоко с културата на Австрия, ще бъде на сцената и на него ще свири родената в Пловдив Донка Ангъчева.

Първия си урок по пиано Донка Ангъчева взима на петгодишна възраст, а на десет изнася концерт с Пловдивска филхармония. Образованието си завършва в класа на легендарния професор Хайнц Меджиморец във Виенския университет за музика и сценични изкуства (MDW). Следва и следдипломно обучение в La Chapelle Musicale Reine Elisabeth при световноизвестния квартет Artemis, както и още една важно обучение (във Виена) – камерна музика за пианисти при Аведис Куюмджиян.

 Днес Донка Ангъчева е един от най-ярките и виртуозни европейски пианисти, носител на награди от десетки световни конкурси и част от суперпрестижната селекция BösendorferArtist. Солист на филхармониите на Виена, Пловдив, Байройт, Фокланд, Еквадор, Орфеус и много други.

 През 2020 година Донка Ангъчева изнася концерт като солист в легендарната виенска зала Musikverein заедно с членове на Виенската филхармония.

 В годините на ковид пандемията Донка създава инициативата Die Kunstin Österreich lebtweiter („Изкуството в Австрия продължава да живее“) – серия от изящни онлайн концерти, които дават огромен смисъл на артисти и публика и събират значителна сума за австрийските музиканти, поставени като всички свои колеги в принудителна почивка. През 2023 г. Die Kunstin Österreich lebtweiter започна да се провежда пред публика, като запази идеята приходите от билети да отиват за добра кауза. Така ще бъде и през 2024 г.

 Донка Ангъчева е преподавател, жури и ментор в телевизионния формат на ORF „Звезди и таланти от Леона Кьониг“. Има издадени 9 албума и над два милиона и половина слушания в Spotify, което е огромно постижение за класически музикант.  Донка е поддръжник на различни социални и културни каузи.

През 2023 година във Виена и в родния ѝ град Пловдив, в препълнени кино салони, беше представен филмът „Appassionata“, който Георги Тошев в екип с оператора Борис Пинтев и режисьора и монтажист Калояна Климентова посвети на живота и изкуството на Донка Ангъчева.

 През 2023 година  Донка Ангъчева е отличена с приза  „Жена на годината“ в категория „Изкуство и култура“  на Look business awards.

 През октомври същата година Донка е сред дамите, които говорят на Forbes Women Forum 2023. В началото на 2024 г. беше включена в класация на Forbes  „Топ 70“ на знаменитостите на 2023 г.

През 2024-а Донка бе официално приета за член на управителния съвет на много престижното „Internationale Chopin Gesellschaft“ (Международно дружество Шопен). Донка е омъжена, име две дъщери.

Лидия Байч е австрийска цигуларка, една от най-ярките звезди на съвременната класическа музика. Тя е сред най-универсалните изпълнителки на нашето време, очаровала е почитатели на музиката по цял свят със своите задълбочени и експресивни интерпретации. Родената в Санкт Петербург звезда получава първите си уроци по цигулка от своя дядо, когато е едва на 4 години. На 8-годишна възраст печели първия си международен конкурс, а когато е на 16 г., е отличена като „Европейски музикант на годината“.

Свирила е буквално по цял свят – от Европа и Азия, през Южна Америка и САЩ, до Южна Африка и Индия и ден след ден трупа все по-голяма слава и международно признание. Концертира в най-престижните зали по света с изключителни диригенти и едни от най-изявените оркестри – Нюйоркската филхармония, Филхармонията на Санкт Петербург, Филхармонията на Токио, Виенските симфоници, Националния оркестър на Франция, Филхармонията на Малайзия и много други.

Лидия свири на цигулка, изработена от Жан Батист Вийом през 1860 г. Страстен изпълнител на камерна музика, тя концертира с много колеги и е участник в редица фестивали. Заставала е рамо до рамо на сцената с разкошни оперни певци и има издадени компакт дискове. Журира в престижния цигулков конкурс „Йехуди Менухин“ и „Евровизия“ и е професор във Виенския университет за музика и изкуство. Работи с различни асоциации и фондации за насърчаване на млади музиканти и помага за учредяването на стипендии в тяхна подкрепа. Лидия e омъжена за тенора Андреас Шагер и е майка на двама синове.

Билетите вече се продават в сайта на Музикферайн https://tickets.musikverein.at/SelectSeats?ret=2&e=36721

Гала на българската култура и музика се провежда с подкрепата на Министерство на туризма и културен дом „Витгенщайн“ във Виена.