Каква невероятна изненада! Мари Харутюнян, е жената, която бродира ризите за оркестъра на ансамбъл "Тракия", Пловдив. Тя избродира тази уникална риза, специално за мен и ми я изпрати по майката на скъпия ми приятел, Юри Папукчиев. Покорно благодаря, Мари, за този прекрасен жест”, написа Димитър Маринов и публикува снимка с красивия дар. Маринов, който се превърна в първия наш актьор, излязъл на подиума на наградите Оскар като част от обявения за най-добър филм „Зелената книга”, не пропуска повод, за да отбележи произхода си и да подчертае, че е българин, съобщава PlovdivTime.bg.

Мари Харутюнян е изключителна майсторка в изработката на народни носии. Скътаното й в Стария град ателие е мястото, където се раждат красиви одежди за най-големите танцови ансамбли у нас, както и за много организации и състави извън границите на България. Вече повече от 50 години тя твори красота заедно със съмишлениците си, а едно от последните бижута, излезли от сръчните им ръце, са богато украсените помашки носии от спектакъла „Земята на Орфей” на фолклорен ансамбъл „Тракия”.  Именно емблематичният пловдивски състав е първият, за който Харутюнян изработва носии – за народен танц от град Съединение. 

Нерядко творенията й са резултат от задълбочени изследвания, посещения в музеи, консултации с възрастни хора, които още пазят спомените за характерни детайли от фолклорната носия.

Над 20 години нашето ателие задава стандарта за изработка на национални костюми. Използваме изпитани методи на работа, предавани от поколения. Прекрасните носии са резултат на таланта и всеотдайността на всеки един от нас.  Любовта към изкуството е обшита във всяка една носия която е изработена в нашето ателие. Дните ни започват и завършват с усмивка и я предаваме чрез това, което правим, споделя Мари.