Сводеста зала на Балабановата къща в Старинен Пловдив е изпълнена с живописния дух на една тийнейджърка. Върху белите стени на възрожденския архитектурен шедьовър са подредени шедьоврите на Христина Скечъл - пловдивчанка, живееща в САЩ. Изложбата, озаглавена „Изкуство с тийнейджърски дух“, бе открита във втроник в рамките на съптъстващата програма на пролетното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”.

Само един поглед е достатъчен, за да се убедите, че не случайно ранните творби на Хриситина незаслужено са стоели години наред в шакфове. „Още в първия момент щом ги зърнах, си казах „Това трябва да се покаже! Не може един такъв талант да стои заключев в чекмедже,” разказва артистичният директор на фестивала Мила Павлова, която видяла творбите на Христина рисувани между 8 и 11 клас при едно гостуване у родителите й в Пловдив. Даровитата пловдивчанка показва размах и добре овладени техники още от ученическата скамейка, а в картините и поразява истинското неспокойство, присъщо на търсещия подрастващ дух.

Творбите в тази изложба са една съвсем малка част от „свободните” работи, създадени извън учебната програма в НХГ „Цанко Лавренов”, която Христина завършва през 2000 година под тепетата. Те са рожби на атмосферата в училището за таланати, родени са от бунта срещу програмата, бурната политика и са пропити с музиката на 90-те.

 „Образите! Това което чувстваме и мислим, че виждаме. Това е тази изложба. Моите ученически години. Годините, в които всички бури бяха точно в моята чаша... Проблемите, любовта, музиката, приятелството... Гимназията! Художествената гимназия в Пловдив! Най-хубавите години! Сега, почти 20 години по-късно, със страх и вълнение показвам тези картини. Дали са добри – не знам! Страхувам се от оценката Ви, но искам да ги видите. Тази изложба е моментна снимка на края на 90-те. Еклектична, нестройна, нелогична ... Моята снимка! Не бъдете строги! Ако не Ви хареса - ще сте изгубили само няколко минути. А ако сте успели да надникнете през моя прозорец и това ви е донесло малко спомен ... за границата между детството и света на „големите” - аз ще съм щастлива, ” така Скечъл описва това, което ви предстои да видите, ако снощи не сте успели в Ноща на музеите.

Картините на тийнейджърката са толкова поразяващи, че поглъщайки ги, неовлно се питаш, а как ли рисува сега?! След НХГ „Цанко Лвренов” талантът на Христита я отвежда в “Harington College of Desigme” и „School of the Art Institute of Chicago” в далечна Америка. Работила е като вътрешен архитект в „Edward memorial hospital”, “Create & barrel” и „Lord & Taylor”, а също и дизайнер за марки като Шанел, Клиник, Ланком и Сефора.

Изложбата с ранните творби на Христина Скечъл може да видите до 31 май в Сводестата зала на Балабановата. Тя е част от съпътстващата програма на VII-ото издание на Международния музикален фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg