Пловдивчанинът Калоян Атанасов, който от години живее в САЩ, спечели награда статуетка Еmmy за изключително индивидуално постижение в областта на  анимацията в раздел „Дизайн и персонажи” за филма „Crow: The Legend”. Призът Daytime Emmy е за забавни програми, излъчвани през деня, пише Plovdivtime.bg.

„Crow: The Legend” беше пуснат през ноември 2018 г. и оттогава има почти 7 милиона гледания през различните платформи. По-рано „Crow…” спечели и наградата Annie за най-добра продукция на виртуалната реалност, както и други 4 номинации за наградата Emmy. Наградите Emmy са най-голямото признание, което една телевизионна продукция може да получи в САЩ, съобщава Свободна Европа.

Това е втората награда Emmy за талантливия пловдивчанин. Първо спечели студентско ЕММИ за късометражна анимация за „The Wishgranter” - красива петминутна анимация, която пловдивчанинът създаде в екип със състудентите си Еко У  и Джон Макдоналд. 

С „The Wishgranter” възпитаниците  на Ringling College of Art & Design попаднаха сред трите най-добри филми, номинирани за студентски Оскар. Талантливият българин бе автор на цялата визия на филма – герои обстановка, заден фон, предмети. А вдъхновение за тях, Кал почерпи от родния Пловдив.

Калоян Атанасов е роден в Пловдив, където завършва начално училище, и от 11-годишен живее в Колорадо. Носител е на престижни награди в областта на изобразителното изкуство още като ученик в гимназията си в Колорадо Спрингс. Занимавал се е с бойни изкуства (айкидо) в продължение на 10 години. Още преди дипломиранетоси, Калоян е назначен като Character Design Artist във фирмата за виртуална интерактивност Pullstringв Сан Франсиско, Калифорния.

Обожаваше анимационните филми от много малък – още в проходилката си можеше с часове да гледа филмите за „Аладин” и „Маугли”. Когато беше на около 2 години и му подариха полицейска кола, той каза, че като порасне, няма да стане полицай, а ще „рисува филмчета“ . Дълго се шегувахме у дома, че тази мечта ще си отиде и ще дойде друга, защото няма как да подмине мечтите за полицай, пожарникар или космонавт. Но не, той никога не промени желанието си един ден да бъде художник-аниматор и спокойно и методично изграждаше уменията си, които да го доведат до заветната цел, разказва майката на аниматора Таня Атанасова.

Калоян започнал да рисва още след втората си година. На четири годинкии – още в детската градина „Малкият принц“,  рисунките му изглеждали удивително сполучливи, а на шест вече горял  от желание да рисува с учител. Започнал да посещава пловдивска детска школа по рисуване.

От първи клас до заминаването си за САЩ след четвърти клас, Калоян беше неотменна част от извънкласната школа по изкуствата на известния пловдивски художник и преподавател Ахмед Чаушев, в Дома за детско творчество в Стария град.  Ахмед е уникален педагог, с невероятна дарба да види умението във всеки един ученик и умело да го напътства, учи, критикува и вдъхновява. Калоян не пропусна нито урок при Ахмед – за сина ми той беше като божество, което го води за ръка в неговия път в изкуството, връща се назад Таня Атанасова. 

През 2005 г., завършил 4-и клас, Калоян заминал за Колорадо, САЩ, заедно с родителите си и четиригодишната си сестра. Калоян завършил прогимназиалното и гимназиалното си образование в Колорадо Спрингс. През 2012 г., след кандидатстване в десет елитни колежа по изкуствата колежа, Калоян бил приет навсякъде и получил сериозни предложения за стипендии от всичките колежи, включително и президентски стипендии. 

Той избра да учи в колежа на мечтите си – Ringling College of Art and Design, в Сарасота,  който се счита за най-добрия колеж по триизмерна анимация в САЩ, и чиито студенти са почти ежегодно сред спечелилите студентски Оскар за анимация от Академията за филмово изкуство. 

Калоян Атанасов ще получи наградата си ЕММИ на специална церемония в Пасадена Сивик Аудиториум в Пасадена на 3 май.