Пловдив ще преживее отново ритъма на Европейска столица на културата и през 2020 г., след като голяма част от организаторите на събития и фестивали от Културния календар на града са заявили желанието си да ги реализират, но в друг времеви период. 

Общо 32 събития бяха подкрепени по най-мащабния Компонент 1 „Фестивали и значими събития” на Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата на Община Пловдив.  От тях две отпадат от програмата.  Организаторите на Международния фестивал на камерната музика са решили да има нулева година за събитието, защото в създалата се ситуация на пандемията с коронавирус по цял свят е рисково да се залага програма с международни участници. Вторият форум, който ще отпадне, е Етнокухня на колела. Според концепцията на организаторите тазгодишното издание е било с насока към децата и с чужди участници. Затова и се отказали от реализацията му, споделя Plovdiv Time.

Едно събитие отпада сред кандидатствалите за финансиране по Компонент 3 от наредбата – „Гражданска активност”. Става дума за проект за детски театър на  училище „Св. Седмочисленици”. При ситуацията децата да не са в класните стаи и той трудно можел да бъде реализиран.

Заради факта, че организаторите на почти всички проекти от Културния календар за 2020 г. са заявили готовност да преместят събитията си, се очертават изключително силни месеци, особено август, септември и октомври. Тогава в града ще ври и кипи, а събития ще има всеки ден, че и по няколко. Ще се върне усещането в града за празник и то с традиционни за Пловдив форуми, които са любими на публиката.

„Стараем се да бъдем гъвкави, защото обстановката е много динамична. Първата антикризисна мярка, която предприе екипът на дирекция „Култура, археология и културно наследство” , бе да се свържем с партньорските организации и да поискаме от тях официално писмо ще реализират ли събитията си. Така им дадохме ясен сигнал, че държим проектите им да се случат. Тепърва ни предстои, когато паднат ограничителните мерки, да ги подпомогнем и логистично, защото наистина ще има много събития”, каза зам.-кметът Пламен Панов. Той допълни, че е изключително важно тогава, когато хората отново имат възможността да излязат на улицата, да имат възможност да избират между разнообразни културни събития.

„Важно е дори и в чисто психологически план както за публиката, така и за артистите”, подчерта  Панов.

Всички партньори на Община Пловдив по Културния календар веднага след извънредните мерки ще подпишат анекси към договорите си с изменението на  графиците си и ще реализират фестивалите и събитията си ако не цялостно, то поне частично.

Екипът на Панов успя да реализира още няколко мерки в подкрепа на културния сектор. Първата стъпка бе освобождаването от наем на всички организации, които ползват общински помещения. После бе създаден кризисен фонд с първоначална сума от 100 000 лв. Чрез него с еднократна сума от 1000 лв. ще бъдат подпомагани свободни артисти, изпаднали в затруднение.

Очаква се щедри спомоществователи да подкрепят фонда с дарения. Един от първите, които ще се включат в благотворителната инициатива, е Пламен Панов.

„Това е жест на благодарност на Община Пловдив към артистите в града, защото без тях нищо не може да се случи”, подчерта зам.-кметът.

Инициативата #оставамЕСивКъщи на местната власт, с Европейска столица на културата и пловдивските културни институти също е част от антикризисните мерки в сектора, целяща да достави радост на публиката, но и да напомня ежедневно за постиженията на артистите под тепетата.

Добра новина дойде и от Министерството на културата. Вчера по време на телевизионно интервю Боил Банов обяви, че се върви към вариант в театралните зали да бъдат монтирани термокамери след отмяната на извънредните мерки. Така публиката ще бъде по-спокойна, а това ще бъде важно и за служители и актьорски състав.

Предвижда се подобна термокамера да бъде поставена и на Античния театър с оглед на факта, че древната сцена на Пловдив  е една от най-привлекателните за публиката до късна есен.