Отминалата година ще остане в спомените на пловдивчани и гостите на града с поредица от интересни концерти, фестивали, оперни и театрални премиери.

Имахме шанса да се насладим на изпълненията на класическите музиканти Федерико Пачоти, Led Zeppelin Symphonic, Il Volо, Грегъри Портър, Ричард Маркс. Огромен интерес предизвикаха и изявите на българските артисти като Лили Иванова, Веселин Маринов, които пяха пред пълни трибуни в два поредни дни, Любо Киров, Владимир Ампов.


Il Volo

Добрата новина е и че през годината след прекъсване заради пандемията от Ковид-19 се завърна Hills of Rock. Програмата по традиция бе силна с участието на Slipknot, Mercyful Fate, Sabaton.

Публиката се наслади и на концерт на Apocalyptica, които се завърнаха в Пловдив години след паметното им гостуване през 1999 г., когато градът бе Европейска столица на културата. За втори път под тепетата гостува и шведската прогресив банда Opeth.


Грегъри Портър

Силни по традиция бяха и фестивалите One Dance Week, Plovdiv Jazz Fest, "Сцена на кръстопът" и Opera Open. Към тях се присъедини и първото издание на Solar, който доведе под тепетата за двудневен купон някои от световноизвестните диджеи на Гребната база.

Силна година изпратиха и трупите в Пловдив. Кукленият театър зарадва публиката с "Невидимият Тонино" по Джани Родари. Драмата представи "Солунските съзаклятници" и "Старецът и морето", а Операта организира първия Международен конкурс за тенори "Гласът на Камен" и балетния спектакъл "Ана Каренина".


"Ана Каренина"

Две събития в програмата на Градската художествена галерия също фокусираха вниманието на публиката - откриването на реставрираната и обновена сграда в Стария град и изложбата "Той и то" на големия скулптор Павел Койчев.

Пак в експозиционна площ на ГХГ - зала "2019", се случи и едно от най-провокативните събития - изложбата "Ghost is here" на френския артист Мич Брезунек. Той представи дигитално 12 съветски паметника на територията на България, оспорва тяхното възприемане и поставя под въпрос посланията, които носят. “Призракът е тук” провокира диалог чрез преплитане на изкуство и исторически факти. Акцията на Брезунек продължава и тази година с идеята да опакова паметника на Альоша.


Ричард Маркс

"Невидимият Тонино"

Slipknot

"Той и то" - изложба на Павел Койчев