Пловдив е домакин на 11-ата международна среща на Категория 2 центровете на ЮНЕСКО, работещи за опазването на живото наследство на човечеството. Форумът се провежда в България по инициатива на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив". С него се отбелязва и 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Събитието се провежда в Малката базилика на Филипопол с участието на експерти от Алжир, Китай, Иран, Япония, Перу, Република Корея, ОАЕ.

В церемонията по официалното откриване, приветствия към участниците и гостите отправиха министъра на културата Кръстю Кръстев, директора на отдел „Повишаване на капацитет" в ЮНЕСКО Сузане Шнутген, заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, директора на Държавния културен институт към МВнР Снежана Йовева-Димитрова, директора на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа Ирена Тодорова, която е модератор на срещата.

„Гордея се, че Регионален център София  продължава своите усилия в подпомагане на ЮНЕСКО за изпълнение на целите на  Конвенцията 2003 за опазване на нематериалното културно наследство и вярвам, че всяка следваща наша инициатива ще бъде подчинена на споделената ни мисия", каза директорът на Регионален център София за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа д-р Ирена Тодорова.

„Убеден съм, че всеки от вас ще сподели добри практики и опит, които ще допринесат за по-ефективното прилагане на принципите на Конвенция 2003. Извън официалните думи искам да ви споделя, че Пловдив е градът, в който научих смисъла на думичката "заедно". Тук всичко е сътворено заедно. Надявам се, че и след тази среща всички ние ще продължим да бъдем заедно", каза  министърът на културата Кръстю Кръстев.

Той подчерта, че Регионален Център - София е един от безспорните фактори за прилагане на политиките за опазване на живото наследство в региона, а неговата разнообразна дейност успява да привлича нови публики и млади хора, които стават съществена част от съхранението на традициите.

„Днешната среща е изключително престижна и с огромен магнитут. На Пловдив – първата българска Европейска столица на културата, му отива да бъде домакин и да събира хора, които са лидери, когато се говори за различните секторни политики в сферата на културата. Тези от вас, които идват за първи път ще видят  всичко, с което се гордеем - 8 хиляди години история. Ще видите и това, което сме постигнали през последните 12 години по отношение на опазването на културното наследство. Горд съм да припомня, че Пловдив е град – лидер в Югоизточна Европа по опазване на занаятите. Имаме щастието да си партнираме с най-добре функционираща Занаятчийска камара. Тя опазва и развива повече от 30 уникални занаята, занаятчиите имат възможност да работят на Улица на занаятите, с помощта на община Пловдив. По този начин занаятчиите изпълняват своята важна мисия – да опазват занаятите и да ги предават на младите хора. В резултат на доброто сътрудничество се роди и Занаятчийското училище, с финансовата подкрепа на Министерство на културата. В Пловдив функционират и прекрасни музеи, а Етнографският музей в момента ремонтира втората си база, която община Пловдив предостави. Съвсем скоро ще можем да видим още от скритите съкровища на музея, които до момента са извън погледа на пловдивчани", посочи в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Той  подари на Ирена Тодорова  луксозен албум „Почетните граждани на Пловдив" заради ценното партньорство пред последните четири години.

По време на работните сесии, участниците ще се обсъдят всички нови тенденции в областта, предизвикателствата пред Категория 2 центровете, стратегически планираните дейности за сътрудничество на международно ниво. В рамките на визитата си делегатите ще посетят Епископската базилика на Филипопол, емблематични места и събития в Стария град на Пловдив, както и Регионалния етнографски музей.