Община Пловдив получи от държавата безвъзмездно управлението върху два имота - публична държавна собственост, в Стария град. На днешното си заседание правителството реши Данчовата къща и къща "Бирдас", които са недвижими културни ценности от национално значение, да минат под общинско управление.

Аргументите на кабинета са, че Община Пловдив притежава необходимия ресурс и капацитет за реставрация, експониране и интегриране на имотите в живота и структурата на града, съобщават топновини. Припомняме, че през последните няколко години се изпълнява мащабна общинска програма за възраждане на Стария град, която продължава и тази година с обновяване на настилки, подмяна на улично осветление и ремонти на някои от емблематичните възрожденски къщи.

До края на 2015-а се очаква да бъде напълно възстановена най-старата къща в архитектурния резерват - "Клианти", където голяма част от реставрационните дейности се осъществиха с общински средства.

"Тези къщи трябва да имат живот, иначе няма смисъл от тяхното съществуване. Община Пловдив следва политика за оживяване на Стария град", коментира кметът Иван Тотев. По думите му Общината ще продължава да иска от държавата управлението върху държавните къщи, за да може те да се стопанисват нормално и да се поддържат.

"Надяваме се, че тази година ще можем да боядисаме и къща "Ламартин", която е държавна собственост, но пък Община Пловдив е истинският стопанин", каза още кметът. Тази година в бюджета на Пловдив са предвидени около 160 000 лева за ремонт на Етнографския музей, 200 000 лева за покрива и зидовете от източната страна на баня "Старинна", както и по-малки суми за ремонти на Балабановата къща, къща "Хиндлиян" и др.

TrafficNews.bg