Точно година, на датата, в която Пловдив откри Европейска столица културата, в града под тепетата ще се проведе символично предаване на щафетата към следващите градове, на които им предстои да носят престижната титла през 2020 година.

Специално за случая от фондация „Пловдив 2019“ са подготвили послание към градовете Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия), което ще бъде подарено на техни представители на тържествена церемония на 12 януари в Дом на културата „Борис Христов. Посланието е гравирано върху специално изработена пластика, която символизира мотото на Пловдив 2019 и което гласи: „ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО“. 

Изработката на символа е дело на именития пловдивски художник Атанас Хранов и представлява парче от историята от града, част от седмото тепе. За автора парчето сиенитна скала е запечатало не само хилядолетието на града, но и историята за разрушаването на хълма и засипването наулиците в града с множеството павета, изработени от него. „Тук са следите от стъпките на стотици граждани, политици, артисти и общественици, оставили своя непреходен отпечатък върху българската и световна култура“, споделя още той.  Фигурата символизира още разтворена книга, в която е поместено и посланието. 

Цялата церемония по предаване на щафетата ще се излъчва в реално време на 12 януари от 19 часа през лайвстрийминг платформи на уебсайта и официалната фейсбук страница на Пловдив 2019. Режисурата на събитието е поверена на директора на Държавна опера, Пловдив – Нина Найденова.

Програмата е обединена от четирите годишни времена на Вивалди, които символизират и четирите основни платформи на Пловдив 2019 - Сливане, Трансформиране, Възраждане, Релаксиране. В церемонията ще се включат и пловдивски деца - лауреати на музикални конкурси, камерен оркестър към операта с гост-солист виртуозната Лия Петрова. 

Пловдивските музеи, Градска художествена галерия Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство“ и ОИ „Старинен Пловдив“ се включват с богата програма от събития в дните от 10 до 12 януари.