Пловдив се превръща в столица на джаза с поредица от магични концерти на световни звезди в рамките на най-престижния форум у нас Plovdiv Jazz Fest. Концертите от основната програма са всяка вечер между 4 и 7 ноември в Дом на културата „Борис Христов" в Пловдив от 20 ч.

Шест концерта за четири дни на някои от най-интересните имена в джаза днес са част от основната програма на фестивала. Тази година сериозен акцент в нея е пианото в джаза, затова още в първата вечер започва с буквално уникалния концерт, създаден и продуциран от Plovdiv Jazz Fest. На 4 ноември от 20 ч. ще бъде единственият път, в който ще се състои концертът „Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс".

Събитието, което бе един от акцентите на Европейска столица на културата - Пловдив 2019, се превърна в един от най-знаковите форуми в България и събира публика от ценители от цялата страна и Европа.

Форумът е част от Културния календар на Пловдив.

4 ноември

Четирима пианисти от четири държави ще представят музиката на легендарния джаз музикант и композитор Чарлз Мингъс. През април 2022 г. се навършиха 100 години от рождение му и световната джаз общност отбелязва тази годишнина по различни начини. Още в началото на годината екипът на Plovidiv Jazz Fest се свърза със забележителните пианисти Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша), Роберто Таренци (Италия) с покана да направят общ концерт с композиции на Чарли Мингъс, както често са го наричали. Виртуозен басист, композитор, бендлидер и много дързък музикант, приносът му към развитието на джаза е огромно. Той е сред от основните поддръжници на колективната импровизация. Мингъс също така има и албум за пиано, в който свири самият той.

Солови и дуетни изпълнения на пиано, както и изпълнения на 8 ръце ще бъдат част от този специален концерт, създаден единствено за осмото издание на Plovdiv Jazz Fest. Събитието ще е поредната забележителна и първата международна продукция, инициирана от и за фестивала след „Четири дами пеят джаз", „Четирима господа пеят джаз" и „Четири млади дами пеят джаз". Макар все още да не са се срещали на живо, четиримата пианисти работят заедно върху цялата програма на концерта. Първата им сценична среща ще бъде и откриващият концерт на фестивала.

Първата вечер от фестивала всъщност ще включва два концерта, така че веднага след тях на сцената със своя квартет ще се качи една от младите звезди на джаза днес, тромпетистката от британско-бахрейнски произход – Яз Ахмед. Този концерт също така е и продължение на акцента върху жените в джаза, който през годините Plovdiv Jazz Fest поставя. Музикалната критика отбелязва, че творчеството на Яз Ахмед не прилича на нищо, което сте слушали. Експерименталната ѝ музика размива границите между джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Вече отличена с някои от престижните награди за джаз, свирила с групи като Radiohead, Яз Ахмед е сред най-интересните и иновативни музиканти днес.