Националната опера и балет ще гостува в Пловдив с три от най-актуалните си представления през месец август.

"За мен е особена чест и вълнение да бъда тук в тази възрожденска къща. Нямаше как да откажем да представим проекти на Античния театър. С гордост ще изиграем спектакли от три жанра - опера, балет и мюзикъл. Много се трудим да възрпитаваме оперна публика от най-ранна възраст, но сега - през лятото, е време за по-класически репертоар. Преди години идвахме с мюзикъла "Mamma Mia" и тогава Античният театър бе пълен, а публиката възторжена. Затова решихме да го изиграем отново в две поредни вечери на 6и 7 август от 20.30 ч. Радвам се, че получихме специално разрешение от авторите да разработим своя концепция за спектакъла, да предложим друга театрална интерпретация на великите песни на АББА. Второто заглавие е оперно – „Кармен” от Бизе, също е с по-различно режисьорско решение. Когато гостувахме в Япония с него, предизвикахме много аплодисменти. Има театър на маските, усещане за театър „но”. Хорът влиза в ролята на наблюдател и коментатор, а не участник в действието. Декорите ни ще паснат много добре на Античния театър и ще се получи добър синтез между артистите на сцената и публиката на трибуните.

Третото заглавие е на балетния спектакъл „Хиляда и една нощ” на фантастичния хореограф Елдар Алиев. Щастлив съм, че той покани солистите, които и пловдивската публика ще гледа, Марта Петкова и Цецо Иванов да играят в неговия спектакъл в Мариинския театър в Санкт Петербург.  Този спектакъл е въздействащ ситтез между режисура, хореография и висше балетно изкуство”, каза акад. Пламен Карталов по време на пресконференцията за предстоящия гастрол, която се проведе в къща „Иван Черноземски”.

Директорът на Националната опера и балет подчерта, че е много хубаво, че трупата ще гостува под тепетата, защото: „Пловдив се превърна в истинска столица на културата, толкова напред отидохте с инициативите и събитията, които се провеждат тук”.

Маестрото се върна назад в годините, когато е идвал да поставя в Пловдив „Ивайло” и „Четиримата грубияни”, а точно тогава екипът археолози е разкривал Античния театър.

„Сега това е най-красивата открита сцена в България, на която се случват много събития”, коментира още Карталов. Той например останал силно впечатлен от работата на Стефано Пода в „Орфей и Евридика”, защото е хубаво за публиката да се случват такива силни спектакли с дръзки идеи.