Великият писател Йордан Велчев е тазгодишният носител на голямата награда „Пловдив”, която се излъчва от кмета Костадин Димитров. Това стана ясно по време на церемонията в Драматичния театър. Той получи приза за многообразното си творчество и популяризирането на Пловдив и българската литература по цял свят.

„Развълнуван съм. Винаги съм мислил, особено когато човек си прави жестоки равносметки за компромисите, дано са били по-малко, че трябва да сме изключително благодарни за мястото, в което живеем. Едно вълшебно място, обърнато с лице към егейския свят. Ние сме избрани - ние сме деца на реката и хълмовете. Град като тези, в които са се раждали велики култури”, каза Йордан Велчев и разказа интересни детайли от древната история на града.

Преди да го отличи, кметът Костадин Димитров връчи и приза за дарителство на семейство Братанови за възстановяването на бюст-паметника на Димитър Кудоглу. 

„Наистина много емоции предизвикахте у мен. Беше важно да се включим от кино „Космос” (журналистът Влади Севов направи видео обиколка из знакови места в Пловдив по време на церемонията, б.а.), защото вече имаме задвижена процедура. Надявам се някои от следващите включвания да са от ремонтираната сграда. Работим Кукленият театър да има сцена в район „Тракия”. Вече върви и ремонтът на Концертна зала. Пловдив е с емблема, дух и този дух сте вие – творците на Пловдив. Дълбок поклон”, каза Костадин Димитров. 

Церемонията започна с победителя в категория „Журналистика в сферата на културата”.  Получи я Станимир Симеонов за телевизионната програма „Мисия култура“,  излъчвана по Пловдивска обществена телевизия „Тракия“. 

Призът в раздел „Художествена литература и хуманитаристика” взе Ина Иванова за сборника с разкази "И винаги любовта".

„Благодаря на журито. През годините тази награда е давана на автори, които са ме променили и са ми влияли със своята чувствителност и талант. Получавали са я такива творци, на които се възхищавам като Добромир Тонев, Николай Заяков, Йордан Велчев, Александър Секулов, Антон Баев. Затова тя тежи толкова много”, каза развълнувана Ина Иванова.

Фондация „ЕДНО“ за култура и изкуства получи приза в категория „Танцово изкуство” за реализацията на 15-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Оne Dance Week 2023“.

„Благодаря ви за доверието и за подкрепата. Използвам възможността да ви поканя на един спектакъл на най-светлия празник 24 май на пловдивчанката Яница Атанасова – „Шило””, каза Асен Асенов, след като получи статуетката.

Костадин Отонов бе отличен в категория „Изобразително изкуство” за юбилейната ретроспективна изложба „Отонов. Графичен дизайн“ в изложбена зала „2019“ на Градска художествена галерия – Пловдив.

„Чувствам се развълнуван, тя е правена от мой близък приятел Димчо Павлов. Три пъти се бори мечката, дойде този момент. За първи път приложен график за първи път получава тази награда в града на изобразителното изкуство. Дай боже, все повече приложници да бъдат отличавани. Като плакатист аз се надявам да имаме все повече възможности да се изявяваме. Обичам Пловдив, благодаря ви”, каза Костадин Отонов.

Петя Ангелова получи приза „Аудио визуални изкуства и фотография”  за документалния филм „Ромео и Жулиета под тепетата“, разказващ историята на актьора от Драматичен театър-Пловдив Симеон Алексиев и Ирен Алексиева – асистент-режисьор в театъра . Тя извика на сцената главните „виновници” за филма и благодари на всички, които са подпомогнали заснемането на филма.

В раздел „Музика” бе отличена Държавна опера – Пловдив за „Оперната гала“ по случай  70-годишнината на институцията.

„Приемам тази награда с огромно удоволствие, защото това събитие бе много важно за нас. Отбелязахме 70-годишнината на институцията. Успяхме да съберем четири поколения колеги в залата. Приемам тази награда и от името на Музикалното училище, ние няма как да се конкурираме, те са нашето бъдеще”, каза директорът на операта Диан Чобанов.

В категория  „Архитектура и естетизация на градската среда“, въпреки че имаше две номинации  на Петър Братанов за възстановяване на бюст-паметника на Димитър Кудоглу в градина „Цар Симеон“ и на арх. Веселин Русев за реставрацията и съживяването на тютюнева фабрика „Орел“ като бутиков хотел „Визуализа“.

Наградата в раздел „Художествен превод” спечели Здравка Петрова   за художествения превод от руски език на книгата „Нова анатомия. Събрани разкази“ от Даниил Хармс. 

В раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца” наградата взе Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив за празничния концерт „Децата на Пловдив“ с участието на школите към Център за подкрепа на личностното развитие – ОДК, Пловдив в Античен театър. 

„Благодаря за тази награда. Тя е за нашите деца”, каза директорът Озден Мурадова. Тя не пропусна да благодари на Община Пловдив за огромната подкрепа от кмета Костадин Димитров и заместник-кметовете Пламен Панов и Владимир Темелков. 

Следващата категория в церемонията, която излъчи своя победител, бе „Театър“. Неговото име беше Константин Еленков за ролята на Едип в спектакъла „Едип и пророците“ на Драматичен театър-Пловдив. 

„Не вярвах, че ще взема тази награда. Искам да благодаря на Пловдивския театър, че вече шеста година ме кара да се чувствам у дома. Искам да благодаря на целия екип. Искам да благодаря на майка си Диана Добрева, която ми даде път, светлина, възможност, на баща си, който е мое вдъхновение. Пловдив, вие сте най-страхотните”, изригна емоционално на сцената актьорът. 

Театрали, но от Кукления театър, спечелиха приза в категория „Съвременни мултижанрови изкуства”.  Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев бяха отличени за реализацията на второто издание на Творческа лаборатория „Съвременните технологии и кукления театър „Техно-логика”. 

„За нас е огромна чест, че за втора година артисти от Кукления театър присъстват като номинации в тази категория.  Когато казахме на директора ни Петър Влайков каква е идеята ни, той каза: „супер, няма публика, няма приходи, действайте”. Затова искаме да благодарим за подкрепата на фондация „Пловдив 2019” и на зам.-кмета Пламен Панов и страхотния му екип”, каза Ева Кьосовска, а колегата ѝ  Веселин Бойдев обяви, че посвещават наградата на голямата куклена актриса Ваня Сивинова, която ни напусна преди дни и днес бе изпратена в последния ѝ път. 

В категория „Опазване  на културното наследство и съхраняване на паметта” наградата връчи зам.-кметът Пламен Панов. 

Той връчи пластиката на гл. ас. д-р Огнян Тодоров за съвременното и модерно оформление на основната експозиция на Природонаучния музей в Пловдив. 

„За мен е чест. Благодаря на колегите за общия път и положения труд за създаването на тази експозиция. Благодаря на Община Пловдив в лицето на Пламен Панов и Костадин Димитров за това, че повярваха в мен. Продължаваме да се развиваме. Пътят не бе лек, имахме изключително тежки моменти, докато не чувах детските гласове на радост и желанието да се върнат отново”, каза Тодоров и обеща, че ще продължават да се развиват и да изненадват публиката.

Домакин на церемонията бе Драматичен театър-Пловдив, а музикалните изпълнения бяха на оркестъра на Държавна опера-Пловдив с диригент Диан Чобанов. Водеха Лили Бързева и Тодор Дърлянов. 

Празникът започна с изпълнение от операта „Кармен” – символ на бунтарството, дързост, смелост, независимост, свобода, все определения, свързани с изкуството. Под звуците великата музика в залата влязоха всички номинирани, който бяха аплодирани от публиката. 

Имаше фрагменти  от оперите„Севилският бръснар”,  „Дон Жуан”, „Вълшебната флейта”, балетния спектакъл „Утре след днес” на Радо Поклитару, „Романтично и класично” от Панчо Владигеров. Много атрактивно бе изпълнението на „Барселона”. На екран вървеше запис на Фреди Меркюри, а от сцената в залата му партнираше Вера Гиргинова, изпявайки куплетите на великата Монсерат Кабайе.