Гласовити певици от Пловдив ще почетат паметта на Капитан Петко войвода с тържествен концерт. Дует Калина и Невена и Росица Пейчева ще са специалните гости в родното му село Есими /Доган Хисар/, в Гърция, а поводът е 175-та годишнина от рождението на Капитан Петко Войвода.

Събитието ще се състои тази събота, на 14 декември, като се очаква да бъде посетено от много гости, които ще отдадат почит на легендарния патриот-интернационалист и могат да се включат в инициатива за изграждане на мемориал на негово име. 

Росица Пейчева, Калина и Невена, които са лица на музикална компания "Пайнер", вече подготвят богат репертоар от обичани народни мелодии, с които да поздравят почитателите на българския фолклор в Гърция и да повдигнат родолюбивия дух на присъстващите.

Талантливите изпълнителки ще представят и различни песни от репертоара си, както и част от новите заглавия от различни области на страната. 

Петко Кирков (Каракирков, Киряков) Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода е легендарен български воевода, пред чиито подвизи прекланят глава не само българи, но и други балкански народи е роден през далечната 1844г. в с. Доган Хисар. Житейската му история е сякаш извадена от някоя народна песен, изпълнена със страдание и героизъм.

Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 километра от Дедеагач в Беломорска Тракия. В родното му село при даскал Лефтер, 15-годишният Петко се научава да пише и чете на български с гръцки букви. Майка му се казва Груда от съседното на Доганхисар село Тахтаджик, от известния род на Калояновци, а баща му е Кирко Каракирков. Има 8 братя и сестри. Бил много висок, с едър кокал, силно пъргав, но разсъдлив и с кротък нрав. Често пеел родопската песен за Делю войвода и обичал да играе хоро. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо. На 6 май (Гергьовден) 1861 година оставя семейството и излиза предводител на чета хайдути в гората, за да мъсти. Скоро 7-те момчета хайдути ликвидират убийците на Матю и Вълчо и главния виновник бахшибейскйя чифликчия Мехмед Кеседжи бей. На 16 юни 1861 година, при село Бахшибей разбиват турската полицейска потеря, водена от известен в околията с жестокостта си кърагалар, като убиват 2-ма и тежко раняват още неколцина турци. Османците са така респектирани от въоръжените българи, че дълго време не смеят да излизат от Бахшибей. След още две успешни битки с потерите през месец август, четата им става легендарна.