Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" е на прага на една от най-отговорните си изяви. Митичната Верона ще посрещне от 3 до 6 април 14 хорови формации от Европа, Америка и Азия в 32-ото издание на Международния хоров конкурс в града. Певците от най-стария ни светски хор са в официалната селекция и ще огласят с песните си прочутите сцени "Театро Филармонико" и "Арена ди Верона", както и  църквата "Сан Джовани Батиста".  

Последните месеци бяха посветени на съсредоточена подготовка на конкурсния репертоар. Основната част от него е от българската песенна съкровищница - многогласи на фолклорна основа от композиторите Емануил Манолов, Парашкев Хаджиев, Николай Стойков.

Друга част от културната ни памет - църковни песнопения - ще прозвучат в главната църква на веронския квартал Кадидавид. Програмата е селектирана от диригента Илиян Тиганев по критериите на фестивала.

Верона е град, прочут с богатия си културен алманах, а хоровият фестивал е едно от най-почитаните събития. Въпреки трудностите в последните години, интересът към фестивала отново нараства, отчитат организаторите, които вярват, че техният форум има принос и за повишаване на интереса към любителското хорово изкуство въобще.  И не на последно място - важно е приятелството, което се създава между съставите от региона с тези от други страни по света.

"Град Верона се ангажира да организира този фестивал, така че събитието да бъде положително преживяване от културна, музикална и човешка гледна точка", споделя Лино Пасето, председател на Асоциацията на хоровите състави - основен организатор на събитието. 

Пътуването на Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" е подкрепено от Община Пловдив по програма "Мобилност" и е част от културния календар на града.