Пловдивският театър ще зарадва публиката с премиерата на „Лебедът” от Елизабет Иглоф на 11 септември от 19.30 ч. в рамките на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”. Представлението е завръщане на преводача и режисьор Петър Батаклиев. Сценографията е дело на Петьо Начев. Консулант по костюмите е Анета Зомбори, а музиката е дело на Явор Карагатлиев. Хореограф е Калоян Иванов. Ролите изпълняват Патриция Пъндева, Спартак Пантелеев и Тодор Дърлянов.

„Развълнуван съм, благодарен, че имам тази възможност да се върна след толкова години отново в Пловдив. Всичко започна с една случайна среща с настоящия министър на културата, а преди това директор на Драматичния театър Кръстю Кръстев.  С него се познаваме от студентските години в НАТФИЗ. Три години след тази ни среща  – 33 години по-късно,  аз отново работя в тази трупа”, каза Петър Батаклиев и благодари на екипа на Драмата за топлото посрещане и разбирането.

Разсмя колегите си с репликата, че е забравил колко е приятно да не си продуцент и режисьор едновременно и постоянно да мислиш за бюджет.

Батаклиев разказа, че „Лебедът” отразява емоционалното му състояние в първите години на емиграция, когато разбрал какво е самотата.

„Много ми харесва този вид драматургия. Близка ми е. В нея има както драма, така и комедия”, каза още той. Призна и факта, че в началото работата с младите актьори в спектакъла се спъвала, защото „професионалният ми речник е малко ръждясал”.

Актьорът Спартак Пантелеев разказа, че е благодарен за възможността да играе в „Лебедът”.

„Не ми се е случвала до момента толкова сложна роля. Как се играе лебед, какъвто никога не си бил”, попита риторично той.

„Лебедът“  от Елизабет Иглоф е пиеса за смъртоносния баланс върху въжето, опънато  между реалното и нереалното. За превръщането на страха в любов и на  любовта – в страх. За огъня на съня, който превръща ежедневието в пепел. Героите в този хипнотичен сюжет дават възможност на актьорите да  покажат дълбинни актьорски умения, да се получи история, в която звъни  опасната утопия желаното да бъде прието за действително.  Спектакълът е  успешно завръщане на режисьора Петър Батаклиев на родна сцена след  години работа в Канада.

Режисьорът Петър Батаклиев завършва "Актьорско майсторство" във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Николай Люцканов. Играе в Разградския, Шуменския и Пловдивския театър. През 1989 г. емигрира в Канада, където работи активно като актьор и режисьор. Носител е на най-високата награда на канадската критика "Revelation" за спектакъла "В очакване на Годо". Преподавател е в Театралната академия в Монреал.

Първата премиера вече е разпродадена, но почитателите на театъра ще могат да гледат "Лебедът" в редовния сезон на Драматичния театър в Пловдив.