„Нямаме отговор от фондация „Дом за Пловдивската опера” на предложението да им предоставим безвъзмездно 13 дка земя до зала „Колодрума”. Когато получим такъв, ще преценим какво да правим нататък”, каза кметът Здравко Димитров.

Той коментира и изявление на директора на музикалната институция Нина Найденова, че сградата трябва да е на центъра: „Къде в центъра. Те предлагат поделението на Щаба на армията. Изчаквахме Панаира, за съжаление отпадна и този вариант.  Тук – на Партийния дом, предлагат, но само 30 коли да могат да паркират. Не виждам в центъра друг вариант, освен Домът на армията да бъде предоставен и да бъде преустроен.  За мен мястото до зала „Колодрума” е много хубаво, има паркинг, може да се направи нещо много хубаво и с конферентна зала, опера. Да имат съпътстващи дейности. Освен това това е широк център и градът ще расте”.

Зико подчерта, че тенденцията е да се ограничава още повече движението в централна градска част. Да бъдат извадени колите оттам, а Операта има внушителни декори и няма как в супер центъра да влизат големи камиони.

„Струва ми се, че има някакъв нонсенс между желания и реалности”, каза накрая кметът.

По наша информация преди дни Министерство на отбраната е изпратило официално писмо до фондация „Дом за Пловдивската опера”, с което е обявило, че имотът на Щаба на армията зад пл. „Съединение” няма как да бъде предоставен за строеж на оперен театър.

Така възможностите след отпадането на този терен, както и на Панаира, стават още по-ограничени.

Членовете на фондацията „Дом за Пловдивската опера” се събират във вторник. Тогава ще стане ясна и реакцията им.