Националната занаятчийска камара и Музеят за история на София организират "Панаир на занаятите" в София, с който тържествено ще се отбележи празникът на занаятчиите в България. Мястото на събитието е пред сградата на "Музея за история на София" (Общински културен институт "Музей за история на София") на площад "Бански" № 1.Панаирът ще се открие на Петровден днес и ще продължи до 3-ти юли. В Панаира на занаятите ще участват майстори-занаятчии, членове на регионалните занаятчийски камари, които ще представят различни занаяти - бижутерия, керамика (глина и порцелан), кожена пластика, ковано желязо, работа с благородни метали, тъкачество, бродерия и др. Техни млади чираци ще бъдат ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука" - гр. София, с директор Лилия Балева.

Събитието е уникално по своя характер и атрактивно за широката публика – едновременно представяне на български традиционни и приложни занаяти, с работилници и демонстрации на майстори от различни занаяти.

Посетителите ще могат да се насладят на оригиналните произведения на българските майстори, а който желае, ще има възможност с помощта на майстора сам да изработи свой сувенир. Гости на откриването са Бони Петрунова - зам. министър на културата, Деяна Данаилова – началник на отдел "Международни дейности" към Министерство на културата, Валя Попова – ИА за насърчаване на малките и средните предприятия, Теодора Иванова - ръководител "Панаири, салони и събития" към Италианската търговска камара в България, представители на Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие и на Занаятчийската камара в Кобленц, Германия. В празничната програма ще участват деца от "Столичен център за работа с деца" с ръководител Магдалена Ангелова, народната певица Албена Вескова - солист на ансамбъл "Българе", формация "Играорец" - група за народни танци.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg