Фламенкото е изключително нежна и чувствена испанска музика. Възниква като жанр още през 18 век, но бързо излиза от пределите на страната, а през 2010 година е обявено от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Франческо Санчес Гомес, известен като Пако де Лусия, е човекът, който с виртуозното си майсторство на китарата успява да плени всеки меломан. За съжаление той ни напусна точно преди пет години, но остави цяла история за фламенкото. Неговата кариера включва концерти на всички континенти и е безспорният испански китарист номер едно, който придава свой собствен стил и открива нови хоризонти и интерпретации на класическото фламенко.

Приживе китаристът получава наградата „Принцът на Астурия“, едно от високите испански отличия и е удостоен с титлата Доктор хонорис кауза за приносите му в музиката и културата от университета на Кадис.

Освен фламенкото, което го прави най-известен, Пако де Лусия композира и музика към филми, а също и за балет, но всички ще го помним със съвършеното владеене на струните на неговата китара.