Българска търговско-промишлена палата и Национален музей "Васил Левски" се включват в кампанията "Европейски дни на наследството" и обявяват 24 и 25 септември дни за дни на "отворените врати" в къщата на Иван Грозев в Карлово.

Всеки посетител ще може да разгледа къщата и експозицията, посветена на този ярък българин - сподвижник на Васил Левски, кмет на София след Освобождението, предприемач, един от строителите на свободна и независима България, първият председател на Софийската търговско-индустриална камара, по-късно Българска търговско-промишлена палата, която оглавява в продължение на 20 години до смъртта си през 1916 г.

Къщата ще бъде отворена и в двата дни от 10 до 16 часа.

Припомняме, че реконструираната и възстановена къща на Иван Грозев беше открита през октомври 2019 година на официална церемония в Карлово. Идеята за възстановяването й се ражда преди четири години, по повод 120 години от създаването на Българската търговско-промишлена палата.

Иван Грозев е карловец, съратник на Васил Левски и развиващ дейността си в първите три десетилетия на свободна България. Роден в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград. Преди Освобождението работи по строежа на железопътни линии, построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град, по-късно разрушена. Веднага след Освобождението служи в администрацията, като председател на Пловдивския окръжен съвет. От 1879 до 1883 година е кмет на Карлово. След 1884 година се заема с широко предприемачество.

През 1885 година основава Българско строително дружество, което изпълнява държавни поръчки, включително завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд – София – Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул. От 1894 до 1895 година Иван Грозев е кмет на София. В периода 1904-1908 година оглавява Софийската търговско-индустриална камара. Развива банкова дейност като акционер и член на Управителния съвет на Износно-вносна банка. Участва в строежа на пристанище Варна.