Около 1200 свободни артисти ще бъдат подкрепени финансово от държавата в сложната ситуация с пандемията от коронавирус. 2 700 000 лв. ще струва това, по думите на социалния министър Деница Сачева, която представи социалните мерки заедно с министъра на културата Боил Банов. Специалните механизми и документацията ще бъдат разработени съвместно с Национален фонд „Култура”. Помощта ще възлиза на 1 минимална работна заплата, те ще бъдат и осигурени. Тази мярка ще обхване артистите, които имат приход под 1000 лв., а данните ще са от НАП.

Те ще могат да кандидатстват в Национален фонд "Култура", след като Министерски съвет одобри на свое съвещание процедурата. Не е уточнено откъде ще дойдат средствата, но са гарантирани, каза Боил Банов. Тя трябва да стартира до края на месеца, но ще важи със задна дата.

Благодаря на всички артисти в България за отдадеността им. Ще им помогнем, защото в бъдеще време от тях очакваме да подкрепят духа ни. Подчертавам, че това не са социални помощи, а подкрепа. Специално искам да благодаря на шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Надявам се, че е доволен и няма да ми звъни по 10 пъти на ден, каза министърът на културата.

Социалното министерство и културното ведомство предвиждат да продължи и да действа до края на годината и програмата „Мелпомена”, която гарантира 230 работни места на артисти в театрите в България. Тя е на стойност 2 млн. лв.

Свободните артисти ще могат да се възползват и от възможността за безлихвен заем с 1500 лева с гратисен период, напомни Боил Банов.