"Братя Карамазови" на Фьодор Достоевски се възражда на сцената на Народния театър "Иван Вазов". Постановката е сред най-мащабните проекти на театъра за този сезон. Режисьор на представлението е Деян Пройковски, който прие поканата на директора Мариус Донкин да постави пиесата на родна сцена. 

Това е първият спектакъл от поредицата проекти, които се реализират в рамките на Асоциацията на Балканските национални театри, създадена по инициатива на Народния театър през април 2018 г., пише impressio.dir.bg.

Актьорският състав включва едни от най-обичаните имена на родната театрална сцена: Владимир Пенев, Деян Донков, Велислав Павлов, Марин Янев, Деян Ангелов, Димитър Николов, Валерий Йорданов, Йордан Биков, Йосиф Шамли, Ана Пападопулу, Александра Василева, Жорета Николова, Радина Кърджилова и други. Освен режисьор, Деян Пройковски е и автор на сценичния вариант и преводач на текста. Музиката е на прочутия македонски композитор Горан Трайкоски, сценографията - на Валентин Светозарев, а костюмите - на Елена Иванова.

"Това представление не само ще постави въпроса, който самият автор формулира в романа - че не е важно за човека само да живее, а за какво да живее. Ще бъде съвременно важно и интересно, не само защото това е вечният въпрос, а и защото е важно всеки си зададе този въпрос чрез театъра", каза драматургът на представлението д-р Светлана Панчева.

Снимки: Народен театър, фотограф: Божидар Марков.