Награда "Борис Христов" за постиженията на артисти със значим принос за развитието на съвременната култура учредява "Фондация за развитие на артистични таланти". Изборът на днешния ден за обявяване на отличието не е случаен - на 18 май преди 107 години в Пловдив се ражда големият ни оперен бас, вдъхновил създаването на приза. Ролята му за популяризиране на българската култура  и поставянето й сред най-високите постижения на европейското и световно културно наследство е всепризната.

Затова инициаторите нямат колебание чие име ще носи призът, който ще получават съвременни личности с ярки постижения в изкуството. Награда ще се присъжда за постижения, които придават високо качество и съдържание на културните процеси в град Пловдив и страната. Сред критериите за избор на личност и/или събитие от особено значение ще бъде устойчивостта на постигнатите резултати,  както и съизмеримостта им с най-добрите образци на съвременното изкуство по света. Ще се анализират и интересите на  публиките, начините и степените на въздействие върху тях, възпитаването на вкус и това доколко способства за създаване на трайни нагласи на потребност от изкуство. Същевременно, изцяло в духа на цялостния отпечатък, който фигура със значимостта на Борис Христов оставя, присъждането на отличието с неговото име ще търси и насърчава произведения и автори с високи и безкомпромисни естетически критерии за създаване на стойностно изкуство.

Фондацията осъществява дейността си в Пловдив и изборът на личностите и проявите, които ще получават годишната награда „Борис Христов“, естествено ще бъде насочен към културния живот в града.

Наградната статуетка е миниатюра на един от популярните предметни символи – Маската, изработена от  скулптора Цвятко Сиромашки, която посреща посетителите на входа на Дома на културата „Борис Христов“.  Идеята за превръщането ѝ в индивидуален награден знак е на пловдивчанина Иван Фратев, който от години подкрепя стойностни събития, които допринасят за достойното развитие на Пловдив. Фондацията стои изцяло и зад финансирането на изработката на пластиките награда "Борис Христов"“.

Кои ще бъдат отличените творци  ще определя петчленно жури, в състава на което са поканени представители на бизнеса в града, юристи и журналисти.

Статуетката ще бъде връчена за първи път през тази година и символично ще подкрепи изключителните усилия да се създава изкуство в сложната за всички артисти и хора на изкуството 2021 г.

Кой ще бъде първият носител на наградата“Борис Христов“, кога и как ще бъде връчена статуетката – от „Фондация за развитие на артистични таланти“  ще бъде решено и огласено до месец.