В Калофер ще бъде открит творчески център на прочутата калоферска дантела. Неин първообраз е брюкселската дантела, донесена в подбалканския град още в края на 19-и век, съобщава БНР.

Занаятът, превърнал се в изкуство, се развива след 1910 година, когато в девическия манастир "Успение Богородично" се открива първото и единствено в страната дантелено училище. През него преминали в двугодишен курс на обучение 1800 момичета, овладявайки сложната техника в плетенето на дантела върху цилиндър с множество совалки. Постепенно към готовите модели се прибавяли нови флорални мотиви, дантелата ставала по-фина, а това и я отличава от брюкселската. През 1935 г. паралелките обаче останали само две. След 1944 г. обучението било прекратено, като умението да се изработват красивите дантели започнало да се предава от майки на дъщери. Днес са малко жените, които го владеят.

Целта на новия център ще бъде да популяризира това изкуство, а откриването му е част от програмата "Пловдив - европейска столица на културата 2019".