Тази сряда, 11 февруари, се откриват първата фотоизложба със снимки на автори с намалено зрение „Равни с мен“. Като локация е избрана не традиционната арт галерия или изложбена зала, а метростанция „Европейски съюз“ в столицата.

Изложбата се организира за пръв път и е абсолютно независима от институции или спонсори. Всички разходи са покрити с изцяло лични средства. Авторите са над 15 талантливи и амбициозни хора, на различна възраст и с различна професия, защото повечето от тях са успели с много труд и амбиция да намерят професионална реализация въпреки трудностите. 

„Да, не можеш да си представиш сляп, слабо виждащ, който да прави снимки. Но в интерес на истината правим по-добри снимки от масата хора”, хвали се фотографът Борислав Стайков. Той вижда само с едното око – само 30%. Докато чака перфектния кадър, Борислав среща лице, което няма да забрави - на момче в инвалидна количка.

„Отидох при него и го питах: „Чакаш ли някого? Той каза: „Не, напротив, опитах се да се кача, но не успях”. Помолих някого, но никой не ми помогна. И аз много се ядосах! Защото това, моето увреждане, е възможно най-малкото. Много по-лошо е да не можеш да ходиш и да не можеш да чуваш”, казва Борислав. Затова той е благодарен и на малкото, което вижда.

Всяка от фотографиите на изложбата ще се продава, а парите ще се използват за закупуване на помощни средства за незрящи и за целите на интергацията на хората със зрителни увреждания. „Замислете се последната година колко хора с нарушено зрение видяхте? А тях ги има, но са „скрити“…Шанса за им за работа е повече от минимален, а има доста грамотни и кадърни сред тях“ призовава Мария Константинова.

TrafficNews.bg