Днес в София започва международният кино-литературен фестивал CineLibri. Столичани ще могат да гледат най-новата лента "Офицер и шпионин" на Роман Полански. Филмът ще бъде излъчен на тържествената церемония по откриването на фестивала, която ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч.

В рамките на 15 дни публиката ще може да се наслади на с 55 филма, 15 госта, 23 специални събития и галавечери, 3 театрални представления, 2 големи церемонии в зала 1 на НДК.

"Офицер и шпионин" е естетски поднесено съчетание на историческа драма и трилър с внушителен бюджет и първокласен кастинг, в който блестят имената на Жан Дюжарден ("Артистът"), Луи Гарел ("Изключителният Годар"), Матю Алмарик ("Скафандърът и пеперудата"), Еманюел Сене ("Венера в кожи"). Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 година, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа. Възкресявайки скандала, който привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис ни разказва една история за лов на вещици, тайни трибунали, неуправляеми разузнавателни агенции, съдбата на доносници – изградена с безспорно майсторство, което е отличителен белег на всичките му бестселъри. 

Гвоздеят в конкурсната програма е копродукцията на Италия, Белгия и Франция "5 е съвършеното число". Ироничен и забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери. С трепет се очаква и екранизацията по романа на Роберт Зееталер "Продавачът на вестници и цигари” - нежна, сърцераздирателна история за един млад мъж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. В образа на Фройд се превъплъщава покойният Бруно Ганц.

Единственото българско заглавие в конкурсната програма е "Снимка с Юки" на режисьора Лъчезар Аврамов. По думите на критиката, този филм, създаден по мотиви от разказ в сборника „На изток от запада” от Мирослав Пенков, е стилна космополитна драма за непрекъснатото бягство на модерния човек от отговорностите и въпросите за смисъла. Премиерата на филма в рамките на CineLibri ще се състои на 8 октомври от 20:30 ч. в кино „Одеон”  в присъствието на екипа.

Френско-американската кинозвезда Кристоф Ламбер ще оглави журито на международния кино-литературен фестивал. Празничната церемония по награждаване на носителите на отличия за най-талантлива литературна адаптация ще се състои на 13 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с премиерна прожекция на филма "Тази, която не съм" с Жулиет Бинош. 

Между 5 и 20 октомври зрителите на CineLibri ще станат свидетели на забележителни филмови и литературни премиери, ще се срещнат с кинорежисьори от световна величина и други ярки фигури от света на изкуството. Предстоят знакови чествания, бляскави галавечери на различни култури, паралелни образователни събития и конкурси. Тази година фестивалът ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото "Петото измерение" и ще покаже превъзходна селекция от 55 филмови продукции, завършени през последната година.

Звездна селекция от филми и Галавечери на културите на фестивала CineLibri в СофияБляскави кинопремиери, документрално кино и късометражни ленти радват публиката в столицата